Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka czosnkowa z buraczków i ziemniaków

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki młode 500 g
buraki czerwone 500 g
kukurydza konserwowa kilka łyżek
ocet jabłkowy do smaku
jogurt grecki 1 szkl.
czosnek 1-2 ząbki
majonez tradycyjny 3-4 łyżki
miód płynny do smaku
sól i pieprz do smaku
Cynamon mielony Prymat szczypta
Chili pieprz cayenne mielone Prymat szczypta
ser feta do smaku
cebula szalotka do smaku

Porada

Sałatka idealnie sprawdzi się jako dodatek do mięs z grilla.

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka czosnkowa z buraczków i ziemniaków

Ziemniaki i buraki ugotować w skórkach, odlać i odstawić w chłodne miejsce. Po ostudzeniu obrać i dowolnie pokroić. Odsączyć z zalewy kukurydzę konserwową i dodać do pokrojonych warzyw. Dosypać posiekaną szalotkę. Posypać solą, pieprzem, chili oraz cynamonem - skropić do smaku octem jabłkowym i wymieszać. Wstawić do lodóki na pół godziny.

W tym czasie wycisnąć czosnek, dodać majonez i grecki gęsty jogurt - doprawić solą, pieprzem i miodem. Wymieszać i wstawić do lodówki.

Sałatkę wymieszać z sosem oraz pokruszonym serem feta i ew. doprawić do smaku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak