Sałatka cytrusowa z cykorią

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kolby cykorii

    3
  • GŁOWKI SALATY

    2
  • pomarańcze

    2
  • awokado

    2
  • sok z cytryny

    2 łyżki
  • cukru

    2łyżeczki
  • sól

  • pieprz

  • oliwy

    6łyżek
  • cząstki pomarańczy do dekoracj

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kolby cykorii i sałatę oczyść, opłucz. Liście porwij na mniejsze kawałki. Cebulę obierz, pokrój w półplasterki. Pomarańcze sparz, obierz, dokładnie usuń białą skórkę. Ostrym nożem powycinaj fileciki, a z resztek owoców wyciśnij sok. Awokado obierz, pokrój wzdłuż na pół, usuń pestkę, z miąższu wytnij półokrągłą łyżeczką kuleczki, natychmiast skrop sokiem z cytryny. Ocet utrzyj z solą, pieprzem i cukrem. Wymieszaj z sokiem pomarańczowym i oliwą. Ubijaj trzepaczką na gładki sos. Wszystkie składniki sałatki przełóż na półmisek. Skrop przygotowanym sosem, lekko przemieszaj. Posyp posiekanymi orzechami. Przed podaniem udekoruj cząstakmi pomarańczy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
magical66 16.11.2010 19:33
ciekawe

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat