Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka cygańska

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

papryka czerwona 1
pomidory 4
ryż 30 dag
cebula 2
oliwki 10 dag
musztarda 1
sól i pieprz do smaku
oliwa do smaku
cytryna 1
natka pietruszki 1
wino białe wytrawne 50 ml
kapary 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka cygańska

Ryż zagotować w osolonej wodzie przez 20 minut. Przelać ryż na sicie pod bieżącą zimną wodą, otrząsnąć i ostudzić.
Paprykę umyć, usunąć nasiona i pokroić w cienkie paski.
Cebulę pokroić w krążki a pomidory w ćwiartki.
Wszystkie składniki włożyć do dużej miski, dodać pokrojone na pół oliwki i kapary. Dobrze wymieszać.
Przyrządzić pikantny sos z soku z cytryny, 3 łyżek oliwy, białego wina, szczypty soli, pieprzu i posiekanej natki pietruszki.
Sałatkę polać sosem i na 30 minut przed podaniem schłodzić w lodówce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Monika-twin 11.09.2012 13:40
pyszna musi byc ta sałatka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak