Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka buraczano-jabłkowa - do słoików

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

buraki 5 kg
cebula 1 kg
jabłka 1,5 kg
olej 1 szkl.
cukier 1 szkl.
sól 2 łyżki
pieprz mielony do smaku
ocet 1 6%

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka buraczano-jabłkowa - do słoików

Buraki wybrać równej wielkości, umyć i ugotować do miękkości - odcedzić i pozostawić do ostygnięcia, a następnie obrać i utrzeć na największych oczkach tarki.
Jabłka (reneta szara lub antonówka) obrać i grubo utrzeć.
Cebulę obrać i posiekać albo pokroić w piórka.
W dużej misce połączyć buraki, jabłka i cebulę, dodać olej, ocet, cukier, sól i pieprz - dokładnie wymieszać, pozostawić pod przykryciem na 2-3 godziny.
Sałatką napełnić średnie słoiki i zapasteryzować 15-20 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak