Sałatka Big Mac

Sałatka Big Mac

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Smaczna sałatka imprezowa z dodatkiem mięsa, sałaty, ogórków i sera. Całość polana jest pysznym sosem.
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • bułka do hamburgerów

    2 sztuki
  • sałata lodowa

    0.5 sztuki
  • mięso mielone wołowe

    400 gramów
  • ser żółty

    150 gramów
  • ogórki konserwowe

    3 sztuki
  • sól

    8 szczypt
  • pieprz

    6 szczypt

Sos:

  • majonez

    0.75 szklanki
  • ketchup

    2 łyżki
  • musztarda

    2 łyżki
  • cebula

    1 sztuka
  • ogórek konserwowy

    1 sztuka
  • sól

    6 szczypt
  • pieprz

    5 szczypt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Sos: Cebulę obrać i drobno posiekać, ogórka pokroić w drobną kostkę. Majonez wymieszać wraz z ketchupem oraz musztardą, dodać cebulę, ogórka, sól i pieprz i całość ponownie wymieszać.

Mięso mielone podsmażyć na oleju. Pod koniec smażenia doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać i odstawić do ostudzenia. Bułki do hamburgerów przekroić na pół, spody pokroić w kostkę, górną część przekroić na 4 części. Bułki zarumienić na suchej patelni i ostudzić. Sałatę posiekać, ogórki pokroić w kostkę, a ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ser wymieszać razem z ogórkiem. W szklanej misce układać warstwami: spody bułek, 2/3 sałaty, połowę sosu, mięso, ser wymieszany z ogórkiem, sos, sałata i bułki.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat