Sałata z gyrosem i vinegretem......

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • roszponka

    garść
  • sałata rzymska

    garść
  • szpinak świeży

    garść
  • pomidor

    2 szt.
  • ogórek świeży

    1 szt.
  • cebula

    1 szt.
  • pierś z kurczak

    2 szt.
  • przyprawa do gyrosa

  • czosnek

    2 ząbki
  • olej

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Sałata:

Sałaty umyć i podrzeć na kawałki dodać szpinak bez ogonków. Pomidory i ogórka pokroić w grubszą kostkę, a cebulę w pół talarki. Czosnek posiekać na drobno. Wszystko razem wymieszać. Pierś pokroić drobno nożem dodać oleju i przyprawy do gyrosa i wymieszać. Wrzucić na rozgrzaną patelnie i usmażyć.

Dresing Vinegret:
pół łyżeczki musztardy
5 łyżek oliwy z oliwek
2 łyżki balsamico
zioła prowansalskie
sól
pieprz
cukier
Wszystkie składniki wymieszać dobrze i doprawić aby dresing miał smak winny. Smacznego :)

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Beatris 22.08.2013 17:32
Wg mnie musztarda doskonale komponuje się z octem balsamicznym w sosie do sałatek. Sama często robię podobny dressing. Wszystko jest kwestią gustu (tego smakowego również). Jak dla mnie pyszna sałatka.
emeslive 19.08.2013 10:05
A mnie się nie podoba dressing do tej sałatki. Po pierwsze musztarda wcale nie pasuje do octu balsamicznego; po drugie gyros w żaden sposób smakowo nie łączy się z ani z octem balsamicznym i z ziołami prowansalskimi. Takie pomieszanie z poplątaniem.
aisoglam 07.08.2013 07:42
Bardzo fajna sałatka :)
marcia7 05.08.2013 12:11
zdrowa i niezwykle smaczna
aisza1 05.08.2013 11:23
uwielbiam gyrosa
Czarnula87 05.08.2013 10:54
smaczne połączenie
Magula 05.08.2013 09:40
fajna sałatka
Paolcia 05.08.2013 09:18
bardzo fajny przepis :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat