Sałata w śmietanie z koperkiem do obiadu

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Polecam dzisiaj sałatę zieloną w śmietanie, którą bardzo często przygotowuję do obiadu. Robi się ją bardzo prosto, szybko, a przede wszystkim jest bardzo smaczna. Wzbogacona o smak koperku to dodatkowy + tej potrawy.
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

potrzebne skłądniki

  • sałata masłowa

    1 sztuka
  • koperek świeży

    0.5 pęczka
  • ocet

    3 łyżki
  • cukier

    4 łyżki
  • sól

    1 szczypta
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 szczypta
  • smietana 18%

    400 gramów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Sałatę zieloną obieramy z brzydkich liści, myjemy i osuszamy a następnie rwiemy na kawałki.
Do tak przygotowanej sałatki zielonej dodajemy ocet, cukier odrobina pieprzu i soli do smaku.
Dodajemy śmietanę, całość dokładnie mieszamy.
Koperek oczyszczamy, płuczemy, a następnie szatkujemy i dodajemy do sałaty ponownie mieszamy.
Tak przygotowaną sałatę zieloną schładzamy w lodówce i podajemy do drugiego dania.

Bożena Matuszczyk
Ocet i cukier do smaku, według swojego uznania. Sól i pieprz do smaku. Śmietanę można połączyć z jogurtem naturalnym.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 15.07.2019 20:21
Lubię i robię.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat