Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałata rzymska z parmezanem i bazylią

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.
Sałatka z niewielką ilością składników, ale niesamowicie intensywna w smaki.

Składniki:

Składniki:

sałata rzymska baby 1 sztuka
pomidory suszone 5 sztuk
parmezan starty 2 łyżki
bazylia świeża 10 liści
siemię lniane 0.5 łyżeczki
oliwa extra virgin 2 łyżki
sok z cytryny 0.5 łyżeczki
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Sałata rzymska z parmezanem i bazylią

Oliwę wlewamy do małego słoiczka, dodajemy sok z cytryny, sól i pieprz, zamykamy i energicznie mieszamy. Z sałaty pozbywamy się brzydkich zewnętrznych liści, resztę myjemy i kroimy w mniejsze kawałki, wrzucamy do miski. Dodajemy do nich suszone pomidory, liście bazylii, siemię i parmezan starty obieraczką do warzyw. Wszystko zalewamy sosem, mieszamy i od razu jemy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak