Sałata rzymska z parmezanem i bazylią

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Sałatka z niewielką ilością składników, ale niesamowicie intensywna w smaki.
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • sałata rzymska baby

    1 sztuka
  • pomidory suszone

    5 sztuk
  • parmezan starty

    2 łyżki
  • bazylia świeża

    10 liści
  • siemię lniane

    0.5 łyżeczki
  • oliwa extra virgin

    2 łyżki
  • sok z cytryny

    0.5 łyżeczki
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Oliwę wlewamy do małego słoiczka, dodajemy sok z cytryny, sól i pieprz, zamykamy i energicznie mieszamy. Z sałaty pozbywamy się brzydkich zewnętrznych liści, resztę myjemy i kroimy w mniejsze kawałki, wrzucamy do miski. Dodajemy do nich suszone pomidory, liście bazylii, siemię i parmezan starty obieraczką do warzyw. Wszystko zalewamy sosem, mieszamy i od razu jemy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat