Salame di cioccolato, czyli włoskie salami czekoladowe

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

U mnie długość około 23 cm i średnica 6-7 cm

  • czekolada gorzka

    200 gram
  • masło

    150 gram
  • cukier

    150 gram
  • rum

    1 łyżka

Dodatkowo

  • ciastka

    200-250 gram

Ponadto

  • cukier puder

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Czekoladę należy rozpuść w kąpieli wodnej i pozostawić do ostudzenia.
Miękkie masło dokładnie utrzeć z cukrem, a następnie połączyć z alkoholem/sokiem.
Dodać rozpuszczoną czekoladę i całość wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
Na końcu wmieszać uprzednio pokruszone ciastka.
(Powinny być widoczne ich niewielkie kawałki.)
Powstałą masę wyłożyć na folię spożywczą i ściśle zwinąć jak salami.
(Końce powinny być szczelnie zaciśnięte.)
Czekoladowe salami schłodzić w lodówce, aby masa całkowicie stężała.
Po tym czasie udekorować cukrem pudrem.

(*) Tym razem dodałam herbatniki i ciasteczka maślane.
Herbatniki są cięższe, więc warto ich dodać 250g.
Jeśli również dodacie lżejsze ciastka to wystarczy pokruszyć ich mniej.
Diana Rusiłowicz
Jest to pyszny deser, który wywodzi się z Włoch, a jego receptura troszkę różni się w zależności od regionu. Salame di cioccolato jest przepyszne, takie maślane i mocno czekooolaaadowe. Naprawdę, wprost rozpływa się w ustach i kusząco wygląda.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 05.06.2018 19:29
pycha.
Babeczka35 20.04.2018 08:14
Ciekawy deser.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat