Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Salame di cioccolato, czyli włoskie salami czekoladowe

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

U mnie długość około 23 cm i średnica 6-7 cm

czekolada gorzka 200 gram
masło 150 gram
cukier 150 gram
rum 1 łyżka

Dodatkowo

ciastka 200-250 gram

Ponadto

cukier puder

Porada

Jest to pyszny deser, który wywodzi się z Włoch, a jego receptura troszkę różni się w zależności od regionu. Salame di cioccolato jest przepyszne, takie maślane i mocno czekooolaaadowe. Naprawdę, wprost rozpływa się w ustach i kusząco wygląda.

Przepis i sposób przygotowania na: Salame di cioccolato, czyli włoskie salami czekoladowe

Czekoladę należy rozpuść w kąpieli wodnej i pozostawić do ostudzenia.
Miękkie masło dokładnie utrzeć z cukrem, a następnie połączyć z alkoholem/sokiem.
Dodać rozpuszczoną czekoladę i całość wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
Na końcu wmieszać uprzednio pokruszone ciastka.
(Powinny być widoczne ich niewielkie kawałki.)
Powstałą masę wyłożyć na folię spożywczą i ściśle zwinąć jak salami.
(Końce powinny być szczelnie zaciśnięte.)
Czekoladowe salami schłodzić w lodówce, aby masa całkowicie stężała.
Po tym czasie udekorować cukrem pudrem.

(*) Tym razem dodałam herbatniki i ciasteczka maślane.
Herbatniki są cięższe, więc warto ich dodać 250g.
Jeśli również dodacie lżejsze ciastka to wystarczy pokruszyć ich mniej.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 05.06.2018 19:29
pycha.
Babeczka35 20.04.2018 08:14
Ciekawy deser.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak