Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
U mnie długość około 23 cm i średnica 6-7 cm
-
czekolada gorzka
200 gram -
masło
150 gram -
cukier
150 gram -
rum
1 łyżka
Dodatkowo
-
ciastka
200-250 gram
Ponadto
-
cukier puder
Sposób przygotowania
Miękkie masło dokładnie utrzeć z cukrem, a następnie połączyć z alkoholem/sokiem.
Dodać rozpuszczoną czekoladę i całość wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
Na końcu wmieszać uprzednio pokruszone ciastka.
(Powinny być widoczne ich niewielkie kawałki.)
Powstałą masę wyłożyć na folię spożywczą i ściśle zwinąć jak salami.
(Końce powinny być szczelnie zaciśnięte.)
Czekoladowe salami schłodzić w lodówce, aby masa całkowicie stężała.
Po tym czasie udekorować cukrem pudrem.
(*) Tym razem dodałam herbatniki i ciasteczka maślane.
Herbatniki są cięższe, więc warto ich dodać 250g.
Jeśli również dodacie lżejsze ciastka to wystarczy pokruszyć ich mniej.
Jest to pyszny deser, który wywodzi się z Włoch, a jego receptura troszkę różni się w zależności od regionu. Salame di cioccolato jest przepyszne, takie maślane i mocno czekooolaaadowe. Naprawdę, wprost rozpływa się w ustach i kusząco wygląda.![]()
Komentarze (2)
Nie masz konta? Zarejestruj się