Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Salad with chicken & roasted figs

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

musztarda dijon 1 łyżka
miód pszczeli 1 łyżka
ocet winny 1 łyżeczka
Bazylia suszona Prymat do smaku
sól do smaku
pieprz do smaku
sałata lodowa 1/2 główki
piersi z kurczaka 2 sztuki
pomidory koktajlowe (czerwone) 8 sztuk
cebula czerwona 1/2 sztuki
ser feta 200 g
ogórek sałatkowy 1 sztuka
figi 4 sztuki
Przyprawa do kurczaka po staropolsku Prymat 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Salad with chicken & roasted figs

Sałatka miał wyglądać zupełnie inaczej. Pierwotnie w planach w głowie miałam ją zrobić z mix'u sałat z roszponką, ale nie znalazłam tego w klepie. Miał być również granat i tego też nie dostałam :( dlatego wersja zmieniona nie mniej jednak wyszła bardzo smaczna :) Mało mam ostatnio czasu na gotowanie, dlatego teraz posty będę dodawać co weekend :)

SKŁADNIKI
1 łyżka musztardy Dijon
1 łyżka miodu
1 łyżeczka czerwonego octu winnego
szczypta przypraw: sól, pieprz, oregano i bazylia
oliwa z oliwek

PRZYGOTOWANIE
Do miseczki nalewamy oliwę a do niej dokładamy pozostałe składniki i mieszamy. Odstawiamy na godzinę żeby zgęstniało i znowu mieszamy. Sos wyjdzie dość gęsty.

SKŁADNIKI
1/2 główki salaty lodowej lub jak miało być początkowo 1 opakowanie mixu sałat z roszponką
2 piersi z kurczaka
8 pomidorów koktajlowych zebra
1/2 cebuli czerwonej
1 opakowanie sera feta z ziołami
1 papryka czerwona
1 ogórek zielony
4 figi
1 przyprawy do kurczaka
bazylia

PRZYGOTOWANIE
Warzywa, owoce i mięso myjemy. Mięso oczyszczamy i marynujemy wedle zaleceń producenta. Zamykamy w torebce do smażenia i smażymy. Po usmażeniu kroimy na kawałki. Odkładamy na bok.
Umytą sałatę kroimy w paski. Jest to pierwsza warstwa sałatki. Później dodajemy pokrojonego w kostkę ogórka i paprykę. Przekrojone na pół pomidory oraz pokrojony w kostkę ser feta. Cebulę kroimy na krążki. Umyte figi przekrawamy na 4 równe części, skrapiamy oliwą i octem balsamicznym. Wsadzamy do piekarnika na 30 minut 80 stopni z opcja góra-dół. Gdy figi będą gotowe na sałatkę kładziemy kawałki kurczaka i figi. sałatkę polewamy sosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Rysia 09.01.2014 20:10
Wyborna sałatka.
Konczi 09.01.2014 14:26
zachęcająco wygląda
Jadwiga/Jaga85 09.01.2014 14:20
Kolorowa i pyszna!!!
norweska20 09.01.2014 13:08
rewelacyjnie podane..
pawel123 09.01.2014 12:59
ale to pysznie wygląda
krystyna330 09.01.2014 12:56
bardzo apetyczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak