Przepis i sposób przygotowania na: Salad with chicken & roasted figs
SKŁADNIKI
1 łyżka musztardy Dijon
1 łyżka miodu
1 łyżeczka czerwonego octu winnego
szczypta przypraw: sól, pieprz, oregano i bazylia
oliwa z oliwek
PRZYGOTOWANIE
Do miseczki nalewamy oliwę a do niej dokładamy pozostałe składniki i mieszamy. Odstawiamy na godzinę żeby zgęstniało i znowu mieszamy. Sos wyjdzie dość gęsty.
SKŁADNIKI
1/2 główki salaty lodowej lub jak miało być początkowo 1 opakowanie mixu sałat z roszponką
2 piersi z kurczaka
8 pomidorów koktajlowych zebra
1/2 cebuli czerwonej
1 opakowanie sera feta z ziołami
1 papryka czerwona
1 ogórek zielony
4 figi
1 przyprawy do kurczaka
bazylia
PRZYGOTOWANIE
Warzywa, owoce i mięso myjemy. Mięso oczyszczamy i marynujemy wedle zaleceń producenta. Zamykamy w torebce do smażenia i smażymy. Po usmażeniu kroimy na kawałki. Odkładamy na bok.
Umytą sałatę kroimy w paski. Jest to pierwsza warstwa sałatki. Później dodajemy pokrojonego w kostkę ogórka i paprykę. Przekrojone na pół pomidory oraz pokrojony w kostkę ser feta. Cebulę kroimy na krążki. Umyte figi przekrawamy na 4 równe części, skrapiamy oliwą i octem balsamicznym. Wsadzamy do piekarnika na 30 minut 80 stopni z opcja góra-dół. Gdy figi będą gotowe na sałatkę kładziemy kawałki kurczaka i figi. sałatkę polewamy sosem.