Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Saksuka Zewy

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

składniki główne

pomidory 4 szt
cebula 1 szt
boczek wędzony 50 g
jajko 4 szt
natka pietruszki 3 łyżki

dodatkowo

sól do smaku do smaku
papryka do smaku wędzona
Pieprz czarny Prymat w młynku do smaku
Czosnek staropolski Prymat do smaku

Porada

Saksuka to danie kuchni tunezyjskiej. Najlepsze do niej będą pomidory malinowe z domowej uprawy gdyż są najsmaczniejsze i maja dużo smaku gdy dojrzewają w słońcu. Danie jest uniwersalne, można podać je na obiad, śniadanie jak i kolację.

Przepis i sposób przygotowania na: Saksuka Zewy

Kroki postępowania

1
Pomidory sparzyć i obrać ze skory, pokroić.
Cebulę obrać, pokroić w półplasterki a boczek na paseczki.
Cebulę podsmażyć razem z boczkiem
Krok 1 - Saksuka Zewy foto
2
a potem dodać pomidory
Krok 2 - Saksuka Zewy foto
3
przyprawy i dusić do momentu aż pomidory się rozpadną i sok lekko odparuje.
Dodać część natki pietruszki,
Krok 3 - Saksuka Zewy foto
4
wymieszać i wybić na pomidory jajka, posolić
Krok 4 - Saksuka Zewy foto
5
i zakryć pokrywką naczynie i zapiekać aż białka się zetną.
Krok 5 - Saksuka Zewy foto
6
Gotowe danie posypać resztą natki i podawać na ciepło z pieczywem.
Krok 6 - Saksuka Zewy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewa Wojtaszko 12.09.2016 21:53
wygląda mega apetycznie !
sezamek 12.09.2016 16:17
Pyszności :)
kd045 12.09.2016 13:37
super pomysł - kopiuję ;]
Wiktoria29 12.09.2016 13:07
fajne danie
Malinka 12.09.2016 12:14
Zjadłabym ze smakiem :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak