Przepis i sposób przygotowania na: sakiewki ze szpinakiem
Kroki postępowania
Mąkę z solą przesiać do miski. Dodać wodę i dobrze wyrobić ciasto. Ciasto odstawić na 30 minut, aby nabrało elestyczności. W tym czasie przygotować dużo miejsca na stole, najlepiej pracować na rozłożonym materiale.
Ciasto rozwałkować na grubość 3 mm. Górną stronę posmarować olejem (lub rozropionym masłem).
Ciasto zacząć rozciągać rękoma. Od środka na zewnątrz. Najlepiej pomóc sobie przy pomocy krawędzi stołu.
Ciasto musi mieć mniej niż 1 mm. Patrząc pod światło powinno prześwitywać jak materiał.
Z ciasta wyciąć nożyczkami trójkąty. Układać po 3 trójkąty w kształt gwiazdy, jak na zdjciu.
Szpinak (najlepszy ten kulkach, bo nie ma tyle wody) rozmrozić, doprawić solą i pieprzem i zagotować, dodać czosnek, śmietanę i ostudzić. Szpinak nakładać na środek i zwinąć ciasto w sakiewki.
Piec 10-15 minut w 180 stopniach.