sakiewki ze szpinakiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka tortowa

    250 gram
  • woda letnia

    1/2 szklanki
  • sól

    1 łyżeczka
  • olej

    kila łyżek
  • szpinak mrożony

    250-300 gram
  • czosnek

    2 ząbki
  • śmietana kwaśna

    50 ml
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - sakiewki ze szpinakiem foto

Mąkę z solą przesiać do miski. Dodać wodę i dobrze wyrobić ciasto. Ciasto odstawić na 30 minut, aby nabrało elestyczności. W tym czasie przygotować dużo miejsca na stole, najlepiej pracować na rozłożonym materiale.

Krok 2 - sakiewki ze szpinakiem foto

Ciasto rozwałkować na grubość 3 mm. Górną stronę posmarować olejem (lub rozropionym masłem).

Krok 3 - sakiewki ze szpinakiem foto

Ciasto zacząć rozciągać rękoma. Od środka na zewnątrz. Najlepiej pomóc sobie przy pomocy krawędzi stołu.

Krok 4 - sakiewki ze szpinakiem foto

Ciasto musi mieć mniej niż 1 mm. Patrząc pod światło powinno prześwitywać jak materiał.

Krok 5 - sakiewki ze szpinakiem foto

Z ciasta wyciąć nożyczkami trójkąty. Układać po 3 trójkąty w kształt gwiazdy, jak na zdjciu.

Krok 6 - sakiewki ze szpinakiem foto

Szpinak (najlepszy ten kulkach, bo nie ma tyle wody) rozmrozić, doprawić solą i pieprzem i zagotować, dodać czosnek, śmietanę i ostudzić. Szpinak nakładać na środek i zwinąć ciasto w sakiewki.

Krok 7 - sakiewki ze szpinakiem foto

Piec 10-15 minut w 180 stopniach.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (30)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gacopierz23 14.04.2014 19:50
fajne nadzienie
cukiereczek 02.04.2014 17:38
wspaniałe
Pietruszka 26.03.2014 21:39
wyglądają przepysznie
Adamorek 18.11.2013 16:47
świetny farsz
IwonaKa 12.09.2013 10:18
wyglądają świetnie,pycha
olkaaa 04.09.2013 07:36
wygląda rewelacyjnie
Krystyna32 03.08.2013 09:07
bardzo apetyczne
aisza1 27.04.2013 06:35
wyglądają apetycznie... ale ja nie przepadam za szpinakiem
caralajna 25.04.2013 22:34
ojej Granita dziękuję za uroczy komentarz :) dla takich komentarzy warto czasem wrzucić przepis na DS
Granita 25.04.2013 12:26
urocze...na najwyższym poziomie sztuki kulinarnej;nie powstydziłby się ich chyba żaden szacowny szef kuchni;wyglądają jak prezent;możliwość ich skosztowania jest zaszczytem i mam nadzieję,że Twoi domownicy/goście to doceniają:)))

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat