Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

sakiewki ze szpinakiem

4.0
(21)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka tortowa 250 gram
woda letnia 1/2 szklanki
sól 1 łyżeczka
olej kila łyżek
szpinak mrożony 250-300 gram
czosnek 2 ząbki
śmietana kwaśna 50 ml
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: sakiewki ze szpinakiem

Kroki postępowania

1

Mąkę z solą przesiać do miski. Dodać wodę i dobrze wyrobić ciasto. Ciasto odstawić na 30 minut, aby nabrało elestyczności. W tym czasie przygotować dużo miejsca na stole, najlepiej pracować na rozłożonym materiale.

Krok 1 - sakiewki ze szpinakiem foto
2

Ciasto rozwałkować na grubość 3 mm. Górną stronę posmarować olejem (lub rozropionym masłem).

Krok 2 - sakiewki ze szpinakiem foto
3

Ciasto zacząć rozciągać rękoma. Od środka na zewnątrz. Najlepiej pomóc sobie przy pomocy krawędzi stołu.

Krok 3 - sakiewki ze szpinakiem foto
4

Ciasto musi mieć mniej niż 1 mm. Patrząc pod światło powinno prześwitywać jak materiał.

Krok 4 - sakiewki ze szpinakiem foto
5

Z ciasta wyciąć nożyczkami trójkąty. Układać po 3 trójkąty w kształt gwiazdy, jak na zdjciu.

Krok 5 - sakiewki ze szpinakiem foto
6

Szpinak (najlepszy ten kulkach, bo nie ma tyle wody) rozmrozić, doprawić solą i pieprzem i zagotować, dodać czosnek, śmietanę i ostudzić. Szpinak nakładać na środek i zwinąć ciasto w sakiewki.

Krok 6 - sakiewki ze szpinakiem foto
7

Piec 10-15 minut w 180 stopniach.

Krok 7 - sakiewki ze szpinakiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gacopierz23 14.04.2014 19:50
fajne nadzienie
cukiereczek 02.04.2014 17:38
wspaniałe
Pietruszka 26.03.2014 21:39
wyglądają przepysznie
Adamorek 18.11.2013 16:47
świetny farsz
IwonaKa 12.09.2013 10:18
wyglądają świetnie,pycha
olkaaa 04.09.2013 07:36
wygląda rewelacyjnie
Krystyna32 03.08.2013 09:07
bardzo apetyczne
aisza1 27.04.2013 06:35
wyglądają apetycznie... ale ja nie przepadam za szpinakiem
caralajna 25.04.2013 22:34
ojej Granita dziękuję za uroczy komentarz :) dla takich komentarzy warto czasem wrzucić przepis na DS
Granita 25.04.2013 12:26
urocze...na najwyższym poziomie sztuki kulinarnej;nie powstydziłby się ich chyba żaden szacowny szef kuchni;wyglądają jak prezent;możliwość ich skosztowania jest zaszczytem i mam nadzieję,że Twoi domownicy/goście to doceniają:)))
Ada-Gaba 14.04.2013 07:44
moje smaki
Iwusia 11.04.2013 22:14
ojjj jak Ci ładnie wyszło i jak smacznie
Wafelek2601 25.02.2013 09:32
Wyglądają super
anemon 14.02.2013 09:58
Bardzo efektownie prezentują się Twoje sakiewki.
misia53 10.02.2013 00:35
jak się widzi efekt pracy , to cieszy bardzo i trud nie straszny...
ben-ka 08.02.2013 09:37
Jakie apetyczne!!!
Katarzyna59 07.02.2013 20:30
super
caralajna 07.02.2013 15:54
zgadzam się, że ciasto jest pracochłonne, choć przyznam, że mnie relaksuje takie zajęcie.. warto zrobić więcej i część zamrozić. 'płachty' cienkiego ciasta nie zlepiają się ze sobą.
wyattearp 07.02.2013 10:38
fajne
leonowie 07.02.2013 09:57
świetny pomysł. chętnie go wypróbuję.
ONY_za_kare 07.02.2013 09:37
super podany szpinak! pychotka
Mysiunia 07.02.2013 09:02
troszkę pracochłonne, ale myślę, że efekt jest wart zachodu :) ze szpinakiem na pewno są pyszne:)
IwonaDD 07.02.2013 08:42
piękna i smaczna
Kasia35 07.02.2013 08:13
świetnie wyglądają - a nadzienie zachęcające
adelajda 07.02.2013 07:48
super wyszły sakiewki ! nadzienie to moje smaki !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak