Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sakiewki z podgrzybkami

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

podgrzybków 1/2 kg
cebula biała 1
czosnku 2 ząbki
posiekanej natki pietruszki 1 łyżka
masła 4 łyżki
łodyżek cienkiego szczypiorku kilka
sól, pieprz mielony do smaku:
schab 4 (plastry, 2-3 cm)

Przepis i sposób przygotowania na: Sakiewki z podgrzybkami

Podgrzybki oczyścić, opłukać, pokroić w plasterki. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Schab powinien być szeroki. Każdy gruby plaster przekroić poziomo tak aby po rozłożeniu powstał jeden, duży kotlet. Przykryć folią spożywczą i rozbić starannie, ale delikatnie, na dość cienki, duży płat - ostrożnie, aby nie porozrywać mięsa. Oprószyć z obu stron solą i świeżo zmielonym pieprzem. Na patelni rozgrzać 3 łyżki masła, zeszklić cebulę i czosnek, dodać grzyby, smażyć kilka minut aż grzyby zmiękną i odparuje prawie cały sos; doprawić i dodać natkę, wymieszać, wystudzić. Na środek każdego płata mięsa nałożyć 2 łyżki grzybów, zebrać dookoła brzegi tworząc woreczek i zawiązać go dookoła nicią kuchenną. Naczynie żaroodporne (albo brytfankę) posmarować pozostałym masłem, ułożyć sakiewki, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 30 min. w temp. 180 st.C. Po wyjęciu z piekarnika delikatnie usunąć z sakiewek nitkę i obwiązać je (dla ozdoby) sparzonymi łodyżkami szczypiorku. Podawać z młodymi ziemniaczkami i jarzynami z wody. Po nadzianiu mięsa zostało mi trochę grzybów , dodałam do powstałego w trakcie pieczenia sosu i podałam do ziemniaków.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna133 23.03.2012 22:01
Sakiewki powalają na kolana gości i nie można ich zrobić z drobiu bo się rozpadają :)
Tomek13 28.01.2012 22:56
super
Tomek13 28.01.2012 22:56
super
rjustysia 22.12.2011 11:52
Fantastycznie to wygląda :) a te zdjęcia grzybów przypomniały mi, jak bardzo uwielbiałam je zbierać :)
Natalia/tubisiek 30.09.2011 11:35
bardzo fajne
Karolina69 30.07.2011 09:24
fajne
ana00 19.07.2011 19:12
To musi być smaczne
Anna169Hosz 28.06.2011 21:00
Dobrze, że sezon na grzyby już się zbliża- takie pyszności.
Beatris 08.06.2011 08:46
Smaczna potrawa, i jak ciekawie podana.
PaniMISIOWA 19.04.2011 20:52
wspaniałe!
ronald88 15.04.2011 10:12
super
monika154 09.04.2011 16:23
pycha
evita0007 03.04.2011 11:43
cos pysznego :-)
accee 05.03.2011 22:38
Nic tylko się zajadać
SmacznaPyza 27.02.2011 10:54
Ewa, w sezonie są szanse nawet na muchomory u mnie :-) i to bardzo smaczne!
Ewa104 26.02.2011 22:43
Zjadłabym od Ciebie nawet muchomora, gdybyś tak smacznie mi go przyrządziła.
Marzena40 15.02.2011 17:44
pycha
Goya 03.02.2011 20:56
pięknie
SmacznaPyza 25.11.2010 10:07
a tak! i dobrze, że mam zamrożone na zapas!
ZEWA 24.11.2010 20:24
dobre jedzonko, dobrze, że grzyby obrodziły
cichor 12.08.2010 09:28
pychota. :-)
SmacznaPyza 30.07.2010 19:28
tylko żeby chciały rosnąć bo ostatnio to albo im za sucho albo za mokro...
wedith1 29.07.2010 22:17
nic dodać nic ująć....uwielbiam grzyby!
eli_555 16.07.2010 22:59
Bardzo lubię potrawy z grzybami.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak