Przepis i sposób przygotowania na: Sakiewki z ciasta francuskiego z serem pleśniowym, gruszką i orzechami włoskimi
1. Ciastko francuskie rozkładamy i kroimy na kwadraty o wymiarach 5 cm x 5 cm (rozmiar może być dowolny).
2. Gruszkę obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę.
3. Na każdy kwadracik kładziemy plasterek sera pleśniowego, kilka orzechów i gruszkę. Zamykamy w sakiewki, czyli prawy górny róg łączymy z dolnym lewym rogiem, a następnie lewy górny róg z prawym dolnym.
4. Sakiewki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy natką pietruszki. Jeśli zostały nam orzechy można nimi udekorować sakiewki. Pieczemy w temperaturze 220 stopni ok. 15-20 minut, aż będą rumiane.