Sakiewki z ciasta francuskiego z serem pleśniowym, gruszką i orzechami włoskimi

Sakiewki z ciasta francuskiego z serem pleśniowym, gruszką i orzechami włoskimi

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ciasto francuskie

    1 opakowanie
  • ser pleśniowy niebieski

    100 g
  • gruszki

    1 szt
  • orzechy włoskie

    25 g
  • jajko

    1 szt
  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • natka pietruszki

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciastko francuskie rozkładamy i kroimy na kwadraty o wymiarach 5 cm x 5 cm (rozmiar może być dowolny). Gruszkę obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę. Na każdy kwadracik kładziemy plasterek sera pleśniowego, kilka orzechów i gruszkę. Zamykamy w sakiewki, czyli prawy górny róg łączymy z dolnym lewym rogiem, a następnie lewy góry róg z prawym dolnym.

Sakiewki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenie, smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy natką pietruszki. Jeśli zostały nam orzechy można nimi udekorować sakiewki. Pieczemy w temperaturze 220 stopni ok. 15-20 minut, aż będą rumiane.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (23)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
wwwiolka 20.12.2014 20:20
Bardzo fajny przepis.
mirosława4 20.12.2014 16:00
apetyczne te sakiewki
Justi2401 20.12.2014 15:25
Bardzo smaczna propozycja, aż chce się je porwać :)
migotka28 20.12.2014 15:16
coś dobrego dla męzusia bo lubi sery z pleśnią
Mniam 20.12.2014 12:42
Bardzo fajna propozycja na przekąskę. Do tego szybka w przygotowaniu :)
erym 20.12.2014 11:38
robi wrazenie
IwonaDD 20.12.2014 10:20
świetna przekąska
olkaaa 20.12.2014 09:01
robię podobne
zabcia117 20.12.2014 07:09
Świetny pomysł
Wiesława1 20.12.2014 06:40
super przekąska

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat