Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

SAKIEWKI Z BOTWINKĄ, SZPINAKIEM I LIŚĆMI RZODKIEWKI W CIEŚCIE FRANCUSKIM

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto francuskie 1 opakowanie
botwinka 1/3 pęczka
liście szpinaku 1 garść
jogurt grecki 2 łyżki
czosnek 3 ząbki
jajko 1 sztuka
sól do smaku
pieprz do smaku
zioła do smaku
twaróg 3 (półtłusty)

Przepis i sposób przygotowania na: SAKIEWKI Z BOTWINKĄ, SZPINAKIEM I LIŚĆMI RZODKIEWKI W CIEŚCIE FRANCUSKIM

Umytą botwinkę, liście szpinaku i rzodkiewki poszatkować (można sparzyć, ja tego nie robię), przełożyć do miseczki, wbić jajko, dodać dwie łyżki twarogu, łyżkę jogurtu naturalnego, doprawić wedle uznania. Na koniec dodać do masy przeciśnięty czosnek, wszystko wymieszać.

Warto gotową masę wstawić do lodówki na godzinę czy dwie.

Z ciasta francuskiego wycinamy kwadraty, lekko rozwałkujemy, na środku każdego układamy kleks masy, rogi kwadracika zlepiamy ze sobą, a brzegi zaciskamy i zagniatamy na jedną ze stron.

Kieszonki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Górę ciasta zwilżamy wodą, posypujemy sezamem, czarnuszką (niekoniecznie).

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 C (termoobieg), pieczemy ok. 20-25 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak