Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sakiewki w rosole

3.0
(15)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

na rosół
włoszczyzna 1pęczek (por,seler,pietruszka)
marchew 1-2 szt
cebula 1 szt
kura lub kurczak 1 kg
sól do smaku
Pieprz biały mielony Prymat do smaku
Na pastę:
semolina 100 g
mąka 100 g
jajko 2 szt
mięso z rosołu
cebula 1 szt
olej do smażenia
pieprz do smaku
chochelka rosołu
INNE-
parmezan starty do posypania
natka pietruszki

Przepis i sposób przygotowania na: Sakiewki w rosole

1. Ugotować rosół: kurę opalić, opłukać i włożyć do granka, dodać włoszczyznę, marchewkę przekrojoną na 4 części, opaloną cebulę, zalać zimną wodą i gotować na malutkim ogniu do miekkości mięsa i warzyw, doprawić solą i pieprzem pod koniec gotowania; W trakcie gotowania usunąć szumowinę;
2.Mięso i włoszczyznę wyciągnąć z rosołu; Rosół przelać przez sito z gazą,tak by pozostał klarowny wywar;
3.Mąki połączyć z jajami,dokładnie wyrobić (ok 15 minut) następnie zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut.
4.W tym samym czasie przygotować farsz: odzielić ugotowane mięso od kości i przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa; cebulę drobno posiekać i zeszklić na oleju; W półmisku połączyć zmielone mięso z cebulką, dodać chochelkę rosołu by farsz nie był suchy, wymieszać i doprawić do smaku pieprzem.
5.Po półgodzinie wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować ręcznie lub maszynką do makaronu na bardzo cienki placek,prawie że prześwitujący, małą szklanką (np. literatką) wycinać koła, na każde koło z ciasta nakładać małą łyżeczkę farszu,zlepiać boki 0,5cm od brzegu formując sakiewki i tak aż do wykończenia ciasta i farszu;
Sakiewki gotować w osolonym wrzątku kilka minut (ok.2 minut).
6.Na talerze nakładać porcję mięsnych sakiewek, zalać rosołem i posypać parmezanem;
Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka77 05.01.2017 19:58
super pomysł
Grazyna0211 26.11.2016 15:49
smaczne danie
gosia56 20.11.2015 10:32
super pomysł
Edith85 04.03.2014 22:32
zjadłabym chętnie
Kuchenka 03.03.2014 23:31
fajny obiadek
Malinka 24.02.2014 18:39
Chętnie bym zjadła taki rosołek :)
sylwunia
sylwunia 08.02.2014 20:56
wspaniałe sycące danie
pawlito 11.01.2014 10:24
nie jadłem ,moja strata
Aleksandra/Olcia 04.01.2014 18:40
spora porcja
gosia56 18.12.2013 17:29
super danie
ONY_za_kare 26.11.2013 13:17
ale pyszności!
Alex_M 13.11.2013 10:41
fantastyczne :) coś dla mnie!
migotka28 12.11.2013 20:52
całkiem apetycznie sie prezentuje
Mniam 12.11.2013 16:27
Efektownie to wygląda. Dobry pomysł na wykorzystanie mięsa- 2w1. Podoba mi się takie danie.
Babciagramolka 12.11.2013 10:54
Bomba . Z przyjemnoscia bym zjadła . Też robię rosół z mini pierożkami albo kołdunami z mięsem.
matesko 12.11.2013 09:35
smaczne danie
EmciaPichci 12.11.2013 07:29
ciekawi mnie smak :)
Kulinarna Ja 11.11.2013 21:19
ale smakowitości!
Ela_K 11.11.2013 21:13
bardzo smacznie wyglądają
Janina 11.11.2013 20:34
Bardzo ciekawe i smaczne danie;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak