Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sakiewki owocowe z ciasta francuskiego

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 13 dag
masło 30 dag
mąka 15 dag
rum 1 łyżeczka
żółtko jajek 2 sztuki
sól do smaku
cukier wanilinowy do smaku
owoce sezonowe 20 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Sakiewki owocowe z ciasta francuskiego

Kroki postępowania

1
1.CIASTO MAŚLANE (mąka 13 dag, masło 30 dag): zagnieść składniki z taką ilością wody, aby uzyskać jednolitą konsystencję ciasta (jak na makaron). Uformować w kulę i wstawić do lodówki na 30 minut.
2.CIASTO KLUSKOWE (mąka 15 dag, rum, sól, żółtka): zagnieść mąkę z masłem i uformować w kostkę. Wstawić do lodówki na 30 minut.
3.Ciasto kluskowe rozwałkować w prostokąt (aby środek był grubszy niż boki). Ułożyć na nim ciasto maślane i zawinąć w kształt koperty. Rozwałkować na grubość ok. 2 cm. UWAGA: wałkujemy niezbyt mocno, gdyż może spowodować to rozgrzanie ciasta i tłuszczu w nim zawartego, co w konsekwencji spowoduje oddzielenie się ciasta od tłuszczu! Rozwałkowane ciasto składamy ponownie w kopertę i wkładamy na 15 minut do zamrażarki. Czynność (wałkowania, składania i mrożenia) powtarzamy czterokrotnie. Po czwartej powtórce rozwałkujemy ciasto na 0,5 cm i wycinamy kwadraty o boku ok. 8-10 cm
Krok 1 - Sakiewki owocowe z ciasta francuskiego foto
2
Nakładamy owoce (truskawkę lub śliwkę) i zawijamy rogi, aby powstały na kształt sakiewek.
Krok 2 - Sakiewki owocowe z ciasta francuskiego foto
3
Układamy gotowe sakiewki na blasze i smarujemy białkiem. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 25 minut w temperaturze 200 stopni.
Krok 3 - Sakiewki owocowe z ciasta francuskiego foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mati3 20.09.2012 19:47
świetne:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak