Sajta - kurczak w ostrym sosie paprykowym

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • filet z kurczaka

    ½ kg
  • papryka czerwona

    1 szt.
  • cebula biała

    1 szt.
  • papryczka chili

    1 szt.
  • czosnek

    4 ząbki
  • bulion drobiowy

    150 ml
  • masło

    1 łyżka
  • smietana 18%

    1 łyżka
  • mąka pszenna

    1 łyżka
  • sól

    ¾ łyżeczki
  • Pieprz ziołowy mielony Prymat

    ½ łyżeczki
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • Chili pieprz cayenne mielone Prymat

    ½ łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Filet z kurczaka oczyścić, umyć i osuszyć. Natrzeć dobrze ½ łyżeczki soli wymieszaną z pieprzem ziołowym. Pokroić na plastry. Przełożyć do szklanego naczynia i odstawić na dwie godziny w chłodne miejsce.

Cebulę oraz czosnek obrać i drobno posiekać. Zeszklić na rozgrzanym maśle. Dodać oczyszczoną, umytą pod bieżącą wodą, osuszoną i pokrojoną w drobną kostkę paprykę czerwoną i chili. Lekko podsmażyć i dodać sproszkowane przyprawy: paprykę słodką mieloną, chili pieprz Cayenne oraz pozostałą sól. Starannie wymieszać. Dodać plastry kurczaka. Podsmażyć z każdej strony i podlać 100 ml zimnego bulionu drobiowego. Dusić pod przykryciem 10 minut. Pozostały bulion wymieszać z mąką i śmietaną. Połączyć z pozostałymi składnikami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bernadeta 27.10.2012 15:09
lubie ostre potrawy,więc na pewno wypróbuje
kasienka23 03.11.2011 09:08
na pewno smaczne
kotlet 21.10.2011 23:53
chętni bym spróbował
Nina7 20.08.2011 21:15
Musi być piekielnie ostry
ewasylwia 20.08.2011 11:15
zjadłabym coś takiego
patusia 19.08.2011 23:01
pycha

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat