Sajgonki Zewy

Sajgonki Zewy

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

g

kostka

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

nadzienie

  • pierś z kurczaka

    1 szt
  • sos sojowy

    5 łyżkek
  • papryka czerwona

    1/4 szt
  • papryka żółta

    1/4 szt
  • kukurydza w puszce

    2 łyżki
  • bambus pędy

    2 łyżki paski
  • natka pietruszki

    2 łyżki posiekanej
  • marchewka

    1/2 szt
  • olej rzepakowy

    2 łyżki
  • czosnek

    1 ząbek
  • sól

    do smaku
  • Pieprz czarny- MŁYNEK

    do smaku
  • sos słodko-kwaśny

    1 łyżka

dodatkowo

  • papier ryżowy

    10 szt
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania


Pierś z kurczaka drobno pokroić, wrzucić mięso na głęboki talerz i wlać sos sojowy, wymieszać i odstawić na 15 minut.
Marchewkę zetrzeć na tarce a papryki pokroić na cienkie paseczki.
Potem na rozgrzaną patelnię wlać olej, wrzucić mięso i chwilę smażyć, dodać papryki i marchewkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i dalej smażyć aż warzywa zmiękną.
Następnie dodać posiekaną natkę oraz kukurydzę i pędy babusa i wymieszać farsz.
Każdy papier ryżowy zanurzyć w ciepłej wodzie na kilka sekund.
Położyć go na drewnianej desce i na jednym brzegu położyć łyżkę nadzienia.
Zawinąć brzeg przy farszu a potem boczne krawędzie i zwijać sajgonki tak jak krokiety czy gołąbki.
Smażyć najlepiej na głębokim oleju do złoto brązowego koloru ( ja usmażyłam normalnie na patelni w małej ilości tłuszczu ale następnym razem usmażę właśnie w głębokim tłuszczu ).
Sajgonki odsączyć z oleju na ręczniki papierowym i podawać na przykład z sosem tajskim słodko kwaśnym wymieszanym z odrobiną sosu sojowego.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Jagódka77

04.03.2017 11:33
ładnie wyglądają

kokoszka

19.02.2017 13:45
jutro takie zrobię!

benka

16.02.2017 19:38
Pyszne sajgonki.

jagoda5913

16.02.2017 00:25
muszę wypróbować

Patrycja33

16.02.2017 00:24
apetycznie wyglądają:)

Łukasz15

15.02.2017 22:12
Rewelacja.

Renata9

15.02.2017 21:58
Smaczna przystawka :-)

Iwusia

15.02.2017 21:57
umm... kusząca propozycja

Aleksandra/Olcia

15.02.2017 19:48
ale pysznie wyglądają

bertpvd

15.02.2017 19:01
piękne, smaczne sajgonki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat