Sajgonki - z mięsnym farszem

Sajgonki - z mięsnym farszem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso mielone

    500 g
  • marchew

    2 sztuka
  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek

    2 ząbki
  • kapusta pekińska

    1 sztuka
  • makaron ryżowy

    50 g
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
  • sos sojowy

    2 łyzki
  • papier ryżowy

    1 opakownie
  • olej do smażenia

    1 sztuka
  • cukier

    1 łyżka
  • ocet

    1 łyżka
  • grzyby mun

    1 garść
  • sos chili

    1 (słodki)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Sajgonki - z mięsnym farszem foto
Marchewkę obieramy, kroimy w słupki i gotujemy do miękkości.
Cebulkę i czosnek drobno siekamy, podsmażamy na oleju.
Najlepiej na dużej patelni, woku.
Krok 2 - Sajgonki - z mięsnym farszem foto
Po chwili dodajemy mięso mielone. Doprawiamy i podsmażamy.
Krok 3 - Sajgonki - z mięsnym farszem foto
Dodajemy ugotowana marchewkę. Grzyby mum przygotowujemy wgł przepisu na opakowaniu, makaron ryżowy tak samo.
Krok 4 - Sajgonki - z mięsnym farszem foto
Dodajemy makaron.
Krok 5 - Sajgonki - z mięsnym farszem foto
Oraz posiekane w słupki grzyby mum i posiekane 4 liście kapusty pekińskiej. Doprawiamy teraz sosem sojowym, podsmażamy wszystko by się przegryzło. Odstawiamy żeby trochę ostygło. W tym czasie możemy przygotować surówkę.
Kapustę drobno szatkujemy, dodajemy ocet, cukier i zalewamy sosem słodkim chilli, ilość ciężko określić to zależy jak ostre ktoś lubi i jak duża jest kapusta. W każdym razie na początek lepiej nie za dużo, bo jak postoi to kapusta zmięknie i mocno nasiąknie sosem. Jeżeli będzie za mało można zawsze dolać.
Krok 6 - Sajgonki - z mięsnym farszem foto
Przygotowujemy papier ryżowy. Moczmy płatki i zawijamy farsz, jak krokiety. Ja zawijam w dwa płatki wtedy są bardziej chrupiące i lepsze.
Krok 7 - Sajgonki - z mięsnym farszem foto
Sajgonki kładziemy na rozgrzany olej i obsmażamy z dwóch stron. Można to robić też wrzucając na głęboki olej, ale tak jest mniej tłusto.
Krok 8 - Sajgonki - z mięsnym farszem foto
Podajemy z sosem słodkim chilli i surówką z kapusty.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Wafelek2601

17.05.2012 18:07
rewelacyjne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat