Sajgonki z mięsem mielonym

Sajgonki z mięsem mielonym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

g

kostka

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na farsz

  • makaronu ryżowego – nitki

    1 garść
  • sos sojowy

  • pieprz i sól

  • mięso mielone wieprzowe

    0,5 kg
  • pieczarki

    10 szt dużych
  • kapusta pekińska

    6 liści
  • marchewka

    1 szt
  • jajko

    1 szt

Dodatkowo

  • papier ryżowy

  • tłuszcz do smażenia

  • sos słodko-kwaśny do podania z sajgonkami

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Sajgonki z mięsem mielonym
Mięso mielone przełożyć do garnka, podsmażyć na tłuszczu. Marchewkę obrać, opłukać razem z pieczarkami, pokroić w cienkie słupeczki, dodać do mięsa, poddusić przez kilka minut.
Makaron połamać na mniejsze kawałeczki, zalać wrzątkiem, odstawić na 4 minuty, odcedzić, dodać do mięsa.
Liście kapusty porwać na mniejsze kawałki, dodać do mięsa, doprawić sosem sojowym i przyprawami. Na samym końcu dodać jajko , wymieszać, poddusić. Pojedyncze płaty papieru ryżowego zanurzać w ciepłej wodzie , osączyć i rozłożyć na desce.
Krok 2 - Sajgonki z mięsem mielonym
Na środku placka ułożyć farsz, zwijać tak jak krokiety w rulonik.
Krok 3 - Sajgonki z mięsem mielonym
Smażyć sajgonki w głębokim tłuszczu, uważać by podczas smażenia nie skleiły się.
Krok 4 - Sajgonki z mięsem mielonym
Osuszyć na papierowych ręcznikach. Podawać z sosem słodko-kwaśnym . Smacznego !

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

berys18

01.09.2016 17:14
świetne sajgonki

jagoda5913

01.09.2016 10:25
super pomysł

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat