Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sajgonki z mięsem mielonym

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Na farsz

makaronu ryżowego – nitki 1 garść
sos sojowy
pieprz i sól
mięso mielone wieprzowe 0,5 kg
pieczarki 10 szt dużych
kapusta pekińska 6 liści
marchewka 1 szt
jajko 1 szt

Dodatkowo

papier ryżowy
tłuszcz do smażenia
sos słodko-kwaśny do podania z sajgonkami

Przepis i sposób przygotowania na: Sajgonki z mięsem mielonym

Kroki postępowania

1
Mięso mielone przełożyć do garnka, podsmażyć na tłuszczu. Marchewkę obrać, opłukać razem z pieczarkami, pokroić w cienkie słupeczki, dodać do mięsa, poddusić przez kilka minut.
Makaron połamać na mniejsze kawałeczki, zalać wrzątkiem, odstawić na 4 minuty, odcedzić, dodać do mięsa.
Liście kapusty porwać na mniejsze kawałki, dodać do mięsa, doprawić sosem sojowym i przyprawami. Na samym końcu dodać jajko , wymieszać, poddusić. Pojedyncze płaty papieru ryżowego zanurzać w ciepłej wodzie , osączyć i rozłożyć na desce.
Krok 1 - Sajgonki z mięsem mielonym foto
2
Na środku placka ułożyć farsz, zwijać tak jak krokiety w rulonik.
Krok 2 - Sajgonki z mięsem mielonym foto
3
Smażyć sajgonki w głębokim tłuszczu, uważać by podczas smażenia nie skleiły się.
Krok 3 - Sajgonki z mięsem mielonym foto
4
Osuszyć na papierowych ręcznikach. Podawać z sosem słodko-kwaśnym . Smacznego !
Krok 4 - Sajgonki z mięsem mielonym foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

berys18 01.09.2016 17:14
świetne sajgonki
jagoda5913 01.09.2016 10:25
super pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak