Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sajgonki z mięsem mielonym

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

papier ryżowy 2 opakowania
mięso mielone wieprzowe 150 g
ryż 100 g
pieczarki brązowe 100 g
cebula 1 szt
olej 2 łyżki
marchew 1 szt
sos sojowy 2 łyżki
sos ostrygowy 2 łyżki
cukier palmowy 1 łyżeczka
natka pietruszki 3 łyżki (posiekana)
olej 1 l (do głębokiego smażenia)
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Sajgonki z mięsem mielonym

Na rozgrzanej oliwie podsmażamy mięso mielone z cebulą, następnie dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki pieczarki, startą marchew, sos sojowy i dusimy kilka minut pod przykryciem.
W tym czasie gotujemy ryż na sypko, odcedzamy i lekko studzimy.
Farsz odparowujemy, dodajemy sos ostrygowy i cukier, smażymy przez chwilę. Studzimy, dodajemy ryż, posiekaną natkę, dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Papier ryżowy moczymy w wodzie (pojedynczo). Na każdy układamy farsz i zawijamy tak jak krokiety.
Smażymy na głębokim tłuszczu. Podajemy z ulubionym sosem orientalnym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IKrakowianka 02.04.2017 14:17
bardzo fajne sajgonki
Grazyna0211 02.04.2017 11:51
smaczna wersja
norweska20 01.04.2017 23:57
smakowity pomysł
ilka01 01.04.2017 23:45
pyszności ........
halina17 01.04.2017 20:38
Dobry przepis.
cukiereczek 01.04.2017 19:43
i takie lubię
Konczi 01.04.2017 16:19
pyszna propozycja :)
sezamek 01.04.2017 16:14
Świetne, chociaż wolę pieczone
Stenka 01.04.2017 14:52
smaczne danie
adelajda 01.04.2017 14:10
Smaczne :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak