Sajgonki z mięsem mielonym

Sajgonki z mięsem mielonym

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • papier ryżowy

    2 opakowania
  • mięso mielone wieprzowe

    150 g
  • ryż

    100 g
  • pieczarki brązowe

    100 g
  • cebula

    1 szt
  • olej

    2 łyżki
  • marchew

    1 szt
  • sos sojowy

    2 łyżki
  • sos ostrygowy

    2 łyżki
  • cukier palmowy

    1 łyżeczka
  • natka pietruszki

    3 łyżki (posiekana)
  • olej

    1 l (do głębokiego smażenia)
  • sól i pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Na rozgrzanej oliwie podsmażamy mięso mielone z cebulą, następnie dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki pieczarki, startą marchew, sos sojowy i dusimy kilka minut pod przykryciem.
W tym czasie gotujemy ryż na sypko, odcedzamy i lekko studzimy.
Farsz odparowujemy, dodajemy sos ostrygowy i cukier, smażymy przez chwilę. Studzimy, dodajemy ryż, posiekaną natkę, dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Papier ryżowy moczymy w wodzie (pojedynczo). Na każdy układamy farsz i zawijamy tak jak krokiety.
Smażymy na głębokim tłuszczu. Podajemy z ulubionym sosem orientalnym.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

IKrakowianka

02.04.2017 14:17
bardzo fajne sajgonki

Grazyna0211

02.04.2017 11:51
smaczna wersja

norweska20

01.04.2017 23:57
smakowity pomysł

ilka01

01.04.2017 23:45
pyszności ........

halina17

01.04.2017 20:38
Dobry przepis.

cukiereczek

01.04.2017 19:43
i takie lubię

Konczi

01.04.2017 16:19
pyszna propozycja :)

sezamek

01.04.2017 16:14
Świetne, chociaż wolę pieczone

Stenka

01.04.2017 14:52
smaczne danie

adelajda

01.04.2017 14:10
Smaczne :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat