Sajgonki z mięsem i warzywami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • papier ryżowy

    1 opakowanie
  • mięso mielone

    400 g
  • marchewka ugotowana

    1 sztuka
  • ogórek konserwowy

    1 sztuka
  • makaron ryżowy

    50 g
  • cebula

    1/4 sztuka
  • jajko

    1 sztuka
  • sól do smaku

  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Sajgonki z mięsem i warzywami foto
Mięso mielone doprawiamy i smażymy na patelni z małą ilością oleju. Warzywa kroimy i dodajemy do mięsa. Makaron ryżowy wrzucamy do gorącej wody i zostawiamy pod przykryciem na 3 minuty. Po odcedzeniu kroimy go w paski, a następnie dodajemy do mięsa i warzyw.
Krok 2 - Sajgonki z mięsem i warzywami foto
Papier ryżowy delikatnie moczymy letnią wodą i nakładamy na niego przygotowany farsz.
Krok 3 - Sajgonki z mięsem i warzywami foto
Zwijamy papier kiedy zmięknie tworząc ruloniki lub prostokąty.
Krok 4 - Sajgonki z mięsem i warzywami foto
Przygotowane sajgonki smażymy na rozgrzanej patelni z każdej strony na rumiano.
Po usmażeniu polewamy sosem słodko - kwaśnym.
Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Aneta25 15.09.2012 13:23
ja też nigdy nie robiłam :)
rjustysia 08.09.2012 11:03
Jeszcze nigdy nie robiłam sama sajgonek. Muszę spróbować.
Aneta25 08.09.2012 09:24
ciekawy pomysł
Katarzyna45 07.09.2012 21:41
ma, nie może być gorąca
SmacznaPyza 07.09.2012 18:50
czy temperatura wody do moczenia papieru ma znaczenie?

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat