Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sajgonki z mięsem i warzywami

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

papier ryżowy 1 opakowanie
mięso mielone 400 g
marchewka ugotowana 1 sztuka
ogórek konserwowy 1 sztuka
makaron ryżowy 50 g
cebula 1/4 sztuka
jajko 1 sztuka
sól do smaku
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Sajgonki z mięsem i warzywami

Kroki postępowania

1
Mięso mielone doprawiamy i smażymy na patelni z małą ilością oleju. Warzywa kroimy i dodajemy do mięsa. Makaron ryżowy wrzucamy do gorącej wody i zostawiamy pod przykryciem na 3 minuty. Po odcedzeniu kroimy go w paski, a następnie dodajemy do mięsa i warzyw.
Krok 1 - Sajgonki z mięsem i warzywami foto
2
Papier ryżowy delikatnie moczymy letnią wodą i nakładamy na niego przygotowany farsz.
Krok 2 - Sajgonki z mięsem i warzywami foto
3
Zwijamy papier kiedy zmięknie tworząc ruloniki lub prostokąty.
Krok 3 - Sajgonki z mięsem i warzywami foto
4
Przygotowane sajgonki smażymy na rozgrzanej patelni z każdej strony na rumiano.
Po usmażeniu polewamy sosem słodko - kwaśnym.
Smacznego!
Krok 4 - Sajgonki z mięsem i warzywami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aneta25 15.09.2012 13:23
ja też nigdy nie robiłam :)
rjustysia 08.09.2012 11:03
Jeszcze nigdy nie robiłam sama sajgonek. Muszę spróbować.
Aneta25 08.09.2012 09:24
ciekawy pomysł
Katarzyna45 07.09.2012 21:41
ma, nie może być gorąca
SmacznaPyza 07.09.2012 18:50
czy temperatura wody do moczenia papieru ma znaczenie?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak