Sajgonki z mięsem i grzybami mun

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • makaron ryżowy

    1/4 opak
  • papier ryżowy

    1 opak
  • mieszane mięso mielone

    200 g
  • marchweka

    1 szt
  • cebula

    1 szt
  • grzyby mun

    5 szt
  • kapusta pekińska

    2 liście
  • jajko

    1 szt
  • sos sojowy

    2 łyżki
  • sól, pieprz, chilli

  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Makaron ryżowy zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 3 minuty.

Grzyby mun gotujemy w osolonej wodzie ok. 3-4 minut a następnie kroimy w cienkie paseczki.

Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, cebulę kroimy w drobną kostkę, kapustę pekińską drobno szatkujemy.

Mięso mielone doprawiamy solą, pieprzem i chilli, wbijamy jajko, dodajemy pokrojone warzywa i grzyby, pokrojony na kawałki makaron oraz sos sojowy, dokładnie mieszamy.

Każdy arkusz papieru ryżowego osobno namaczamy w gorącej wodzie. Gdy zmięknie wyjmujemy i układamy na nim farsz. Zawijamy jak krokiety (najczęściej na opakowaniu znajdują się wskazówki jak je zwijać).

Sajgonki smażymy w gorącym głębokim oleju z obu stron na złoty kolor.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Żaneta1 16.03.2012 18:14
pysznosci....;]
Żaneta1 16.03.2012 18:14
pysznosci....;]
rjustysia 01.02.2012 11:31
Bardzo lubię, a jeszcze nigdy nie robiłam :)
adam1f 03.09.2011 00:25
pomysłowe
Mati13 16.10.2010 15:46
ciekawa propozycja
pawel007 05.10.2010 08:41
pysznie wyglądają.
wedith1 30.08.2010 07:43
Muszą być smaczne :) Wyglądają bosko!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat