Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sajgonki z mięsem

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

papier ryżowy 2 opakowania
mięso mielone wołowe 500 g
kapusta pekińska 1/2
marchew 2
2 ząbki czosnku
pietruszka
kiełki sojowe 100 g
pora 1
sos sojowy 2 łyzki
cebula 1 duża
olej sezamowy 1 łyzka
makaron sojowy paczka
olej
grzyby mun 3 liscie suszone

Przepis i sposób przygotowania na: Sajgonki z mięsem

Na patelni na oleju podsmażamy mielone mięso z czosnkiem. Podsmażone odkładamy na bok.Grzyby mun moczymy w wodzie ok 10 minut, podgotowujemy i szatkujemy na drobne paseczki. Makaron sojowy zalewamy wrzątkiem i po nasiąknięciu odsaczamy. Na patelni podsmażamy, pokrojone w drobne pałeczki lub starte na tarce marchew i pietruszkę, cebule w piórka, kapuste, por w krazki. Dodajemy sos sojowy i olej sezamowy. Wrzucamy do tego mięso, grzyby, kiełki . Na małym smażymy chwilę. Dodajemy starty na miałko imbir. Jelsi potrzeba doprawiamy jeszcze sosem i olejem. Dokladamy odsączony makaron, mieszamy.Gotowy farsz powinien trochę wystygnąć zanim zabierzemy się za składanie sajgonek. Do składania przygotowujemy sobie miskę z letnią wodą (lub piwem). Każdy płat papieru ryżowego wkładamy do miski, zwilżamy i kładziemy na desce do krojenia. Po około 1/2 minuty powinien zrobić się elastyczny i możemy zacząć składać.Łyżkę farszu kładziemy na rozłożonym papierze lekko zawijamy od dołu.potem boki i rolujemy (jak na krokiety). Sajgonki smażymy w głębokim oleju. Podajemy z sosem chili lub innym orientalnym. A je się je palcami maczając w sosach.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Andysz 13.11.2012 13:45
pychotka!!;)
eli_555 14.06.2011 23:35
to coś dla mnie
jolaxa 07.06.2011 23:39
super
wiola28a 08.05.2011 11:09
super
wedith1 10.01.2011 20:18
Pychota! Jestem za.......porcyjką :D

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak