Sajgonki z mięsem

Sajgonki z mięsem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • papier ryżowy

    2 opakowania
  • mięso mielone wołowe

    500 g
  • kapusta pekińska

    1/2
  • marchew

    2
  • 2 ząbki czosnku

  • pietruszka

  • kiełki sojowe

    100 g
  • pora

    1
  • sos sojowy

    2 łyzki
  • cebula

    1 duża
  • olej sezamowy

    1 łyzka
  • makaron sojowy

    paczka
  • olej

  • grzyby mun

    3 liscie suszone
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Na patelni na oleju podsmażamy mielone mięso z czosnkiem. Podsmażone odkładamy na bok.Grzyby mun moczymy w wodzie ok 10 minut, podgotowujemy i szatkujemy na drobne paseczki. Makaron sojowy zalewamy wrzątkiem i po nasiąknięciu odsaczamy. Na patelni podsmażamy, pokrojone w drobne pałeczki lub starte na tarce marchew i pietruszkę, cebule w piórka, kapuste, por w krazki. Dodajemy sos sojowy i olej sezamowy. Wrzucamy do tego mięso, grzyby, kiełki . Na małym smażymy chwilę. Dodajemy starty na miałko imbir. Jelsi potrzeba doprawiamy jeszcze sosem i olejem. Dokladamy odsączony makaron, mieszamy.Gotowy farsz powinien trochę wystygnąć zanim zabierzemy się za składanie sajgonek. Do składania przygotowujemy sobie miskę z letnią wodą (lub piwem). Każdy płat papieru ryżowego wkładamy do miski, zwilżamy i kładziemy na desce do krojenia. Po około 1/2 minuty powinien zrobić się elastyczny i możemy zacząć składać.Łyżkę farszu kładziemy na rozłożonym papierze lekko zawijamy od dołu.potem boki i rolujemy (jak na krokiety). Sajgonki smażymy w głębokim oleju. Podajemy z sosem chili lub innym orientalnym. A je się je palcami maczając w sosach.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Andysz

13.11.2012 13:45
pychotka!!;)

eli_555

14.06.2011 23:35
to coś dla mnie

jolaxa

07.06.2011 23:39
super

wiola28a

08.05.2011 11:09
super

wedith1

10.01.2011 20:18
Pychota! Jestem za.......porcyjką :D

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat