sajgonki dyniowo-żurawinowe na ostro

Ewa

Ewa

sajgonki dyniowo-żurawinowe na ostro

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • dynia

    1/4 średniej wielkości
  • batat

    1/4 dużego
  • tabasco

  • sól

  • pieprz

  • papier ryżowy

    10-11 szt
  • plastry wędzonego boczku

    10-11
  • olej do smażenia

  • szalotka

  • ketchup łagodny

    2 łyżki
  • musztarda dijon

    0,5 łyżeczki
  • sól

  • pieprz

  • żurawina

  • jogurt naturalny

    2 gęsty
  • tymianek

    parę (świeży)
  • sos chili

    (ostry i słodki)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - sajgonki dyniowo-żurawinowe na ostro foto
Dynię kroimy na mniejsze kawałki, skrapiamy oliwą, solimy i przekładamy na blachę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia. Dynię pieczemy do miękkości ok. 1 godzinę. Batata obieramy i gotujemy w wodzie do miękkości. Z tak przygotowanych warzyw robimy puree- rozdrabniamy dokładnie za pomocą tłuczka. Masę doprawiamy tabasco, sosami chili, solą, pieprzem i świeżym tymiankiem. Dodajemy żurawinę i dokładnie mieszamy. Przygotowanym nadzieniem faszerujemy sajgonki. Postępujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu papieru ryżowego- jeden papier zanurzamy na sekundę w letniej wodzie. Wykładamy na deseczkę. Odrobinę farszu zawijamy w plaster boczku i układamy koncentrycznie na papierze ryżowym- zawijamy podobnie do krokietów. Odkładamy na suchą deseczkę. Tak przygotowujemy wszystkie sajgonki. Część możemy zrobić w wersji wegetariańskiej- bez boczku- również smakują rewelacyjnie. Tak przygotowane sajgonki smażymy z obu stron na głębokim oleju, do momentu aż ładnie się zezłocą. Wykładamy na ręczniki papierowe, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podajemy z dipem żurawinowo-pomidorowym.
Krok 2 - sajgonki dyniowo-żurawinowe na ostro foto
Dip- Cebulkę i żurawinę bardzo drobno siekamy. Mieszamy ze sobą ketchup, jogurt i musztardę Dijon. Do tej mieszanki dodajemy posiekaną cebulę i żurawiną. Doprawiamy solą i pieprzem. Dip musi być wyraźnie pikantny z odrobiną słodyczy od żurawiny.
Krok 3 - sajgonki dyniowo-żurawinowe na ostro foto
Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

caralajna

28.01.2014 21:09
świetna wariacja na temat sajgonek

6zer

26.11.2013 11:06
apetyczne, slinka cieknie na sam widok

malaczarna23

25.11.2013 18:16
super jedzonko:)

Megg

25.11.2013 18:10
uwielbiam sajgonki, pycha

patryska76

25.11.2013 17:08
Świetny przepis! ;))))

reniatka

25.11.2013 16:20
wyglada super

Marta11

25.11.2013 16:18
prezentuja sie pieknie

Stenka

25.11.2013 16:10
ciekawy przepis

aniagdz

25.11.2013 16:09
ooo genialny pomysł na papier ryżowy!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat