Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

sajgonki dyniowo-żurawinowe na ostro

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

dynia 1/4 średniej wielkości
batat 1/4 dużego
tabasco
sól
pieprz
papier ryżowy 10-11 szt
plastry wędzonego boczku 10-11
olej do smażenia
szalotka
ketchup łagodny 2 łyżki
musztarda dijon 0,5 łyżeczki
sól
pieprz
żurawina
jogurt naturalny 2 gęsty
tymianek parę (świeży)
sos chili (ostry i słodki)

Przepis i sposób przygotowania na: sajgonki dyniowo-żurawinowe na ostro

Kroki postępowania

1
Dynię kroimy na mniejsze kawałki, skrapiamy oliwą, solimy i przekładamy na blachę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia. Dynię pieczemy do miękkości ok. 1 godzinę. Batata obieramy i gotujemy w wodzie do miękkości. Z tak przygotowanych warzyw robimy puree- rozdrabniamy dokładnie za pomocą tłuczka. Masę doprawiamy tabasco, sosami chili, solą, pieprzem i świeżym tymiankiem. Dodajemy żurawinę i dokładnie mieszamy. Przygotowanym nadzieniem faszerujemy sajgonki. Postępujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu papieru ryżowego- jeden papier zanurzamy na sekundę w letniej wodzie. Wykładamy na deseczkę. Odrobinę farszu zawijamy w plaster boczku i układamy koncentrycznie na papierze ryżowym- zawijamy podobnie do krokietów. Odkładamy na suchą deseczkę. Tak przygotowujemy wszystkie sajgonki. Część możemy zrobić w wersji wegetariańskiej- bez boczku- również smakują rewelacyjnie. Tak przygotowane sajgonki smażymy z obu stron na głębokim oleju, do momentu aż ładnie się zezłocą. Wykładamy na ręczniki papierowe, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podajemy z dipem żurawinowo-pomidorowym.
Krok 1 - sajgonki dyniowo-żurawinowe na ostro foto
2
Dip- Cebulkę i żurawinę bardzo drobno siekamy. Mieszamy ze sobą ketchup, jogurt i musztardę Dijon. Do tej mieszanki dodajemy posiekaną cebulę i żurawiną. Doprawiamy solą i pieprzem. Dip musi być wyraźnie pikantny z odrobiną słodyczy od żurawiny.
Krok 2 - sajgonki dyniowo-żurawinowe na ostro foto
3
Smacznego!
Krok 3 - sajgonki dyniowo-żurawinowe na ostro foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caralajna 28.01.2014 21:09
świetna wariacja na temat sajgonek
6zer
6zer 26.11.2013 11:06
apetyczne, slinka cieknie na sam widok
malaczarna23 25.11.2013 18:16
super jedzonko:)
Megg 25.11.2013 18:10
uwielbiam sajgonki, pycha
patryska76 25.11.2013 17:08
Świetny przepis! ;))))
reniatka 25.11.2013 16:20
wyglada super
Marta11 25.11.2013 16:18
prezentuja sie pieknie
Stenka 25.11.2013 16:10
ciekawy przepis
aniagdz 25.11.2013 16:09
ooo genialny pomysł na papier ryżowy!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak