Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

sajgonki

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pędy bambusa 100 g
kapusta pekińska 125 g
mięso wieprzowe lub drobiowe 250 g
cebula dymka ze szczypiorkiem 125 g
cukier 1 łyżeczka
sól 1 łyżeczka
sos sojowy jasny 1 łyżka
wino ryżowe 1 łyżka
mąka ziemniaczana 1 łyżka
naleśniki 1 do sajgonek
grzyby mun 5 szt
sos chili 1 (słodki)

Przepis i sposób przygotowania na: sajgonki

Mięso pokroić w cienkie paseczki. Wymieszać składniki marynaty(sos sojowy, wino ryżowe, mąka ziemniaczana) i marynować mięso 30 min. Po marynowaniu rozgrzać w woku 2 łyżki oleju. Smażyć mieszając mięso 1 min. Wyjąć, osączyć z tłuszczu.
Wok oczyścić, rozgrzać 2 łyżki oleju. Smażyć 1 min. kapustę, cebulę, pędy bambusa i grzyby. Następnie dodać mięso, posypać cukrem i solą, smażyć jeszcze 30 s. Wyjąć farsz z woka.
Naleśniki zwilżyć wodą, aż staną się miękkie i elastyczne. Położyć porcję farszu trochę poniżej środka ciasta, zawinąć dolną część, zawinąć boki, zwinąć do końca jak naleśnik
Smażyć naleśniki na głębokim oleju na złoty brąz. Wyjąć dobrze osączyć na papierowym ręczniku.
Podawać polane słodkim sosem chili

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna146 07.07.2011 07:16
fajnie wyglądają
jolaxa 07.06.2011 23:40
super
bami 25.05.2011 10:18
Właśnie zbieram się do zrobienia sajgonek :)
Zoso 03.12.2010 21:10
kocham sajgonki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak