Sajgonki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso mielone

    300 g
  • cebula

  • czosnek

    2 zabki
  • płatki owsiane

  • mleko

  • jajko

  • sól, pieprz

  • papryka ostra

  • gałka muszkatołowa

  • kukurydza

    1 puszka
  • liście kapusty pekińskiej

    4-5 liści
  • papier ryżowy

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Płatki zalać mlekiem, chwilę odczekać. Cebulę poszatkować, podsmażyć na oleju. Do mięsa dodać płatki, cebule, starty czosnek, jajko, przyprawy. Wyrobić na gładką masę. Najlepiej odstawić na pół godz, by mięso przeszło przyprawami. Dodać kukurydzę i poszatkowana kapustę.

Plastry papieru moczyć (tylko zanurzać i wyjmować) w cieplej wodzie, rozkładać na desce, układać porcje mięsa i zawijać. Oryginalnie powinno się smażyć w głębokim tłuszczu. Ja zrobiłam wersje dietetyczną smażąc sajgonki na patelni teflonowej na znikomej ilości oleju.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
lara 04.06.2013 15:40
fajne i szybkie
dorota20w 22.08.2011 21:16
płatki są zamiast bułki tartej - zdrowiej
PaniMISIOWA 21.08.2011 10:26
z chęcią bym zjadła
jolaxa 07.06.2011 23:37
super
jasiek 19.04.2011 22:51
z płatkami?
kokos987 16.12.2010 10:38
nie przepadam za sajgonkami, ale te wygladaja ciekawie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat