Sajgonki

Sajgonki

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • papier ryżowy

    1 op
  • makaron chiński

    1/3 op
  • mięso mielone

    0,5 kg
  • kapusta pekińska

    1
  • marchew

    1
  • cebula biała

    1
  • grzyby mun

    5 szt.
  • sos sojowy

  • sól do smaku

  • czarny pieprz mielony Prymat

  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Sajgonki foto
Grzyby mun moczymy przez około 30 minut w gorącej wodzie ( zalewamy grzyby wrzątkiem ), następnie gotujemy je przez około 20 minut.
Kapustę pekińską oraz grzyby mun kroimy w cienkie paski, cebulę w kostkę, marchew w słupki.
Jeżeli zamiast mięsa mielonego kupiliśmy łopatkę lub każdy inny rodzaj mięsa nadającego się do tego dania to mielimy je w maszynce.
Gotujemy około 1/3 zawartości opakowania makaronu chińskiego według przepisu podanego na opakowaniu.
Krok 2 - Sajgonki foto
Na odrobinie oleju podsmażamy najpierw mięso mielone. Kiedy będzie już lekko podsmażone i przestanie puszczać soki to dodajemy cebulkę, chwilę razem wszystko podsmażamy i dodajemy marchew. Smażymy na małym ogniu aż marchew będzie lekko chrupiąca.
Krok 3 - Sajgonki foto
Dodajemy do całości grzyby mun, następnie całość znowu podsmażamy, na samym końcu dodajemy kapustę pekińską i makaron. Doprawiamy całość solą, pieprzem i sosem sojowym.
Krok 4 - Sajgonki foto
Papier ryżowy ( pojedyńczo ! bo inaczej nam się poskleja ) moczymy przez 5 sekund w wodzie po czym przekładamy na deskę kładziemy na niego łyżkę farszu i zawijamy jak popularne gołąbki. Smażymy na oleju aż papier zrobi się chrupiący i lekko przezroczysty.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Dorota76

11.11.2015 12:04
uwielbiam jeść takie

ilka01

11.11.2015 10:43
pyszności :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat