Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sajgonki

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

papier ryżowy 1 op
makaron chiński 1/3 op
mięso mielone 0,5 kg
kapusta pekińska 1
marchew 1
cebula biała 1
grzyby mun 5 szt.
sos sojowy
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Sajgonki

Kroki postępowania

1
Grzyby mun moczymy przez około 30 minut w gorącej wodzie ( zalewamy grzyby wrzątkiem ), następnie gotujemy je przez około 20 minut.
Kapustę pekińską oraz grzyby mun kroimy w cienkie paski, cebulę w kostkę, marchew w słupki.
Jeżeli zamiast mięsa mielonego kupiliśmy łopatkę lub każdy inny rodzaj mięsa nadającego się do tego dania to mielimy je w maszynce.
Gotujemy około 1/3 zawartości opakowania makaronu chińskiego według przepisu podanego na opakowaniu.
Krok 1 - Sajgonki foto
2
Na odrobinie oleju podsmażamy najpierw mięso mielone. Kiedy będzie już lekko podsmażone i przestanie puszczać soki to dodajemy cebulkę, chwilę razem wszystko podsmażamy i dodajemy marchew. Smażymy na małym ogniu aż marchew będzie lekko chrupiąca.
Krok 2 - Sajgonki foto
3
Dodajemy do całości grzyby mun, następnie całość znowu podsmażamy, na samym końcu dodajemy kapustę pekińską i makaron. Doprawiamy całość solą, pieprzem i sosem sojowym.
Krok 3 - Sajgonki foto
4
Papier ryżowy ( pojedyńczo ! bo inaczej nam się poskleja ) moczymy przez 5 sekund w wodzie po czym przekładamy na deskę kładziemy na niego łyżkę farszu i zawijamy jak popularne gołąbki. Smażymy na oleju aż papier zrobi się chrupiący i lekko przezroczysty.
Krok 4 - Sajgonki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Dorota76 11.11.2015 12:04
uwielbiam jeść takie
ilka01 11.11.2015 10:43
pyszności :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak