Sajgonki

Sajgonki

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso mielone

    50 dag
  • chińska mieszanka warzywna

    450 g
  • papier ryżowy

    szt
  • makaron chiński

    100 g
  • cebula

    szt
  • kapusta pekińska

    3 cm pasek
  • sos sojowy

    2 łyżki
  • curry

  • chili Prymat

  • zioła prowansalskie

  • sól do smaku

  • czarny pieprz mielony Prymat

  • sos rybny

    2 łyżeczki
  • czosnek

    ząbek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1.Mięso mielone podsmażamy na patelni doprawiamy solą i pieprzem. Cebulę kroimy w kostkę i dodajemy do mięsa. Mieszankę chińską pieczemy na patelni co jakiś czas podlewając odrobiną wodą. Makaron chiński zalewamy 2 szklankami wrzątku, przykrywamy pokrywką i odstawiamy na około 3 minuty aby makaron napęczniał. Odcedzamy i kroimy w mniejsze paski.

2.Kapustę pekińską kroimy w paski. Warzywa, mięso, makaron łączymy ze sobą dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy przyprawami, sosem sojowym i sosem rybnym. Na końcu dodajemy kapustę pekińską i mieszamy. Lekko przestudzamy.

3.Papier ryżowy zanurzamy na około 2 sekundy w ciepłej wodzie i kładziemy na desce aby zmiękł. Nakładamy gotowy farsz i zwijamy sajgonki jak krokiety (dokładny opis zwijania z tyłu na papierze ryżowym). Pieczemy na rozgrzanym tłuszczu aż papier ryżowy lekko zbrązowieje i przekręcamy na drugą stronę i upieczemy. Osączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Małgorzata Pin

24.08.2015 18:24
Apetyczne przekąski.

Anna169Hosz

24.08.2015 11:28
Bardzo apetyczne!

Benita

24.08.2015 10:28
Wyglądaja bardzo apetycznie

dom-agi

24.08.2015 10:21
Bardzo lubię!

berys18

24.08.2015 10:06
wyglądają pysznie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat