Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sajgonki

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso mielone 50 dag
chińska mieszanka warzywna 450 g
papier ryżowy szt
makaron chiński 100 g
cebula szt
kapusta pekińska 3 cm pasek
sos sojowy 2 łyżki
curry
chili Prymat
Zioła prowansalskie suszone Prymat
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
sos rybny 2 łyżeczki
czosnek ząbek

Przepis i sposób przygotowania na: Sajgonki

1.Mięso mielone podsmażamy na patelni doprawiamy solą i pieprzem. Cebulę kroimy w kostkę i dodajemy do mięsa. Mieszankę chińską pieczemy na patelni co jakiś czas podlewając odrobiną wodą. Makaron chiński zalewamy 2 szklankami wrzątku, przykrywamy pokrywką i odstawiamy na około 3 minuty aby makaron napęczniał. Odcedzamy i kroimy w mniejsze paski.

2.Kapustę pekińską kroimy w paski. Warzywa, mięso, makaron łączymy ze sobą dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy przyprawami, sosem sojowym i sosem rybnym. Na końcu dodajemy kapustę pekińską i mieszamy. Lekko przestudzamy.

3.Papier ryżowy zanurzamy na około 2 sekundy w ciepłej wodzie i kładziemy na desce aby zmiękł. Nakładamy gotowy farsz i zwijamy sajgonki jak krokiety (dokładny opis zwijania z tyłu na papierze ryżowym). Pieczemy na rozgrzanym tłuszczu aż papier ryżowy lekko zbrązowieje i przekręcamy na drugą stronę i upieczemy. Osączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Małgorzata Pin 24.08.2015 18:24
Apetyczne przekąski.
Anna169Hosz 24.08.2015 11:28
Bardzo apetyczne!
Benita 24.08.2015 10:28
Wyglądaja bardzo apetycznie
dom-agi 24.08.2015 10:21
Bardzo lubię!
berys18 24.08.2015 10:06
wyglądają pysznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak