Sajgonki

Sajgonki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • papier ryżowy

    30 arkuszy
  • olej do smażenia

    1 litr
  • cukier

    1 szkl

Nadzienie

  • makaron ryżowy

    20 dag
  • grzyby mun

    10 dag
  • paluszki krabowe

    8 szt
  • mielona wieprzowina

    50 dag
  • cebula

    1 szt
  • szalotka

    2 szt
  • czosnek

    2 ząbki
  • sos sojowy

    2 łyżki
  • jajka

    3 szt
  • pieprz czarny mielony

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Grzyby zalać wrzątkiem i odstawic na 30 min. aby zmiękły.
Makaron ugotwać, odcedzić i przelać zimną wodą.
Gdy grzyby są już gotowe należyodsączyć wodę i drobno je posiekać. Paluszki krabowe, czosnek i cebulę oraz szalotki drobno posiekać w kostkę. Wszystkie posiekane składniki przełożyć do dużej miski , dodać mielone mięso, makaron ryżowy, roztrzepane jajka, sos sojowy i pieprz a następnie dokładnie wymieszać.
W dużym płaskim naczyniu wymieszać 1 litr wody ze szklanką cukru. W płynie
zanurzać po jednym arkuszu papieru ryżowego a następnie przekładać je na wyłozoną ściereczką deskę. Nakładać farsz i zawijać sajgonki tak samio jak krokiety.
Sajgonki smażyć w głębokim tłuszczu na złoty kolor przez ok 6-8 min. Usmażone sajgonki odkładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
sylwia_sl
Olej nie może być za gorący bo sajgonki będą się przypalać.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Grażyna13

03.06.2014 19:12
Co za pyszności :)

Kejti

02.06.2014 12:51
Mniam,zrobiłam się głodna :-)

mysza75

02.06.2014 11:14
zjadłbym pysznie wyglądają mniam

teresa18

01.06.2014 11:57
świetne danie

romanrafal

01.06.2014 08:03
pyszna wersja sajgonek

Stenka

31.05.2014 22:08
smaczne danie

Lidzia

31.05.2014 19:47
Piękne i smaczne.

IwonaDD

31.05.2014 19:38
apetycznie sie prezentuja

Aleksandra/Olcia

31.05.2014 18:59
mniam mniam uwielbiam

wwwiolka

31.05.2014 18:43
Bardzo fajny przepis.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat