Przepis i sposób przygotowania na: Sajgonki
Grzyby zalewamy wrzątkiem i moczymy pod przykryciem przez 10-15 minut. Odcedzamy, odcinamy nóżki, a kapelusze kroimy w cienkie paski.
Makaron zalewamy wrzącą wodą i również moczymy pod przykryciem przez 3-4 minuty, odcedzamy, kroimy w kilkucentymetrowe paski.
Cebulę obieramy, siekamy w bardzo drobną kostkę.
Marchew obieramy, płuczemy, ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Kiełki odcedzamy z zalewy, a kapustę pekińską (5 liści) drobno siekamy.
W misce mieszamy makaron, kiełki, mięso mielone, grzyby, cebulę i marchew. Dodajemy jajka, doprawiamy do smaku sosem sojowym i świeżo zmielonym pieprzem.
Do szerokiej miski lub patelni wlewamy szklankę wody i zanurzamy w niej pojedyncze kawałki papieru ryżowego. Kładziemy na drewnianej desce i wyrównujemy powierzchnię. Jeśli placki są bardzo delikatne (a większość dostępnych na rynku taka właśnie jest), to układamy dwa kawałki papieru- jeden na drugi i dopiero kładziemy nadzienie. Zwijamy tak jak krokiety i smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony na rumiano. Podczas smażenia musimy uważać, aby sajgonki nie dotykały jedna drugiej, gdyż łatwo się przyklejają, a następnie przy próbie rozdzielenia- rozrywają.