Sajgonki

Sajgonki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • makaron chiński

    20 dag
  • szynka wieprzowa

    40 dag
  • grzyby mun

    5 szt
  • kiełki fasoli mung

    1 szt
  • cebula

    1 szt
  • marchewka

    2 szt
  • jajka

    3 szt
  • papier ryżowy

    1 szt
  • kapusta pekińska

    1 szt
  • sos sojowy

    1 szt
  • pieprz

    1 szt
  • olej rzepakowy

    1 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso z szynki mielimy lub rozdrabniamy blenderem.

Grzyby zalewamy wrzątkiem i moczymy pod przykryciem przez 10-15 minut. Odcedzamy, odcinamy nóżki, a kapelusze kroimy w cienkie paski.

Makaron zalewamy wrzącą wodą i również moczymy pod przykryciem przez 3-4 minuty, odcedzamy, kroimy w kilkucentymetrowe paski.

Cebulę obieramy, siekamy w bardzo drobną kostkę.

Marchew obieramy, płuczemy, ścieramy na tarce o drobnych oczkach.

Kiełki odcedzamy z zalewy, a kapustę pekińską (5 liści) drobno siekamy.

W misce mieszamy makaron, kiełki, mięso mielone, grzyby, cebulę i marchew. Dodajemy jajka, doprawiamy do smaku sosem sojowym i świeżo zmielonym pieprzem.

Do szerokiej miski lub patelni wlewamy szklankę wody i zanurzamy w niej pojedyncze kawałki papieru ryżowego. Kładziemy na drewnianej desce i wyrównujemy powierzchnię. Jeśli placki są bardzo delikatne (a większość dostępnych na rynku taka właśnie jest), to układamy dwa kawałki papieru- jeden na drugi i dopiero kładziemy nadzienie. Zwijamy tak jak krokiety i smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony na rumiano. Podczas smażenia musimy uważać, aby sajgonki nie dotykały jedna drugiej, gdyż łatwo się przyklejają, a następnie przy próbie rozdzielenia- rozrywają.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Barbara13

04.03.2014 10:49
lubię takie domowe sajgonki :)

Lidzia

04.03.2014 05:22
Lubię sajgonki.

Gracer

03.03.2014 21:03
super przepis

magdziorka6

03.03.2014 20:50
Pycha sajgonki

treonina

03.03.2014 20:42
cudownie to wygląda!

kecaj0075

03.03.2014 20:01
Jak drogie danie?

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat