Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sajgonki

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pieczarki 1000 g
jajko 2 szt
cebula 2 szt
papier ryżowy 12 szt
oliwa 2 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Sajgonki

Pieczarki umyć, obrać, pokroić w drobną kostkę. Podobnie postąpić z cebulą. Cebulę wrzucić do garnka z 2 łyżkami oliwy, krótko podsmażyć, wrzucić pokrojone pieczarki. Dusić, co jakiś czas mieszając, ok.12-15 min. aż pieczarki całkowicie zmiękną. Pod koniec duszenia wbić jajka, doprawić solą i pieprzem i wymieszać.Arkusz papieru ryżowego namoczyć ok. 2 sekund w letniej wodzie i ułożyć na desce aż papier zmięknie (trwa to dosłownie chwilę). Na tak przygotowany papier położyć łyżkę farszu z pieczarek, papier zwinąć raz od góry, zawinąć boki do środka i całą sajgonkę zrolować. Tak postępować z każdym arkuszem papieru ryżowego.Sajgonki ułożyć na blasze i piec na ruszcie w piekarniku w 120 stopniach przez 12-15 minut aż wierzch sajgonek zbrązowieje.Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

szyba 01.07.2011 19:18
smakowite

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak