Sajgonki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na farsz

  • sos sojowy

  • olej do smażenia

  • marchewka

    4 sztuki
  • pietruszka

    2 sztuki
  • cebula biała

    2 sztuki
  • seler

    1/4
  • sól i pieprz

  • kapusta pekińska

    1/2
  • piersi z kurczaka

    1 podwójna
  • papryka ostra Prymat

  • zioła prowansalskie

Lista składników

  • papier ryżowy

    2 opakowania
  • olej do smażenia

  • woda

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Sajgonki  foto
4 marchewki, 2 pietruszki, 1/4 selera ścieramy na grubych oczkach tarki. Rozgrzewamy trochę oleju w garnku i wrzucamy drobno pokrojoną w kostkę cebulę a dokładnie 2 sztuki, później dodajemy warzywa i drobno pokrojoną kapustę pekińską. Więcej w tym przypadku dodajemy białej części kapusty. Podsmażamy całość i podlewamy wodą aby nam się dusiło.
Krok 2 - Sajgonki  foto
Kiedy warzywa się duszą mielimy w maszynce 1 dużą podwójną pierś z kurczaka. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką ostrą mieloną i odrobiną ziół prowansalskich. Całość podsmażamy na patelni a następnie dorzucamy do warzyw kiedy większość wody przy duszeniu nam wyparuje. Całość gotujemy razem około 15, 20 minut doprawiając do smaku pieprzem i sosem sojowym. W tym wypadku sos sojowy zastępuje nam sól, więc nie ma potrzeby jej dodawania. Ugotowany farsz odstawiamy do wystygnięcia.
Krok 3 - Sajgonki  foto
Kiedy farsz nam troszkę ostygł, papier ryżowy zwilżamy w wodzie, układamy na desce i wyjmujemy 1-2 łyżek farszu.. Całość zawijamy trochę z przodu oraz z prawej i lewej a następnie do przodu. Koniec znowu lekko zwilżamy wodą, żeby nam się skleiło. Tak przygotowujemy wszystkie nasze sajgonki.
Krok 4 - Sajgonki  foto
Kiedy wszystkie sajgonki są gotowe, w garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy sajgonki do kąpieli w oleju. Coś w stylu smażenia frytek we frytkownicy. Kiedy złapią złoty kolor wyjmujemy na ręcznik papierowy aby odsączyć nadmiar oleju i gotowe. Można jeść. Smacznego

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Stenka 30.05.2016 18:30
smaczne jedzonko
Motorek 30.05.2016 17:46
bardzo dobre

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat