Sadzone gęsie jajo

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajo gęsie

    1 szt
  • sól do smaku

  • smalec

    1 (ze skwarkami)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mój syn mówi, że: " nie lubi się rozdrabniać":) Zjada więc na śniadanie tylko jedno sadzone:)

Na patelni rozgrzać smalec ze skwarkami- dobrze byłoby gdyby był jeszcze z cebulką.
Wbić jajo i smażyć na wolnym ogniu około 2 minut. Następnie delikatnie przewrócić łopatka na druga stronę i smażyć z drugiej strony około minuty lub trochę więcej. Posolić i oprószyć pieprzem.
Gęsie jajo ma bardzo duże żółtko i żeby było ciepłe dobrze jest go obsmażyć z obu stron.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Anna169Hosz 30.12.2012 16:15
Ja mam gęsi kubańskie i nie ma w białkach błon, białko jest bardziej przeźroczyste i po usmażeniu delikatniejsze, jakby bardziej miękkie...najbardziej lubię jajecznicę z całych gęsich jaj ale sadzone też jest OK:)
Mysiunia 27.12.2012 17:40
Gęsie żółtko jest smaczne, ale białko jak dla mnie nie, więc mi by nie smakowało. Często robię jajecznicę z żółtek gęsich, ale białek unikam (są w nich takie spore "błony", które mnie zniechęcają).
ilka_86 15.08.2012 22:06
nie jadłam nigdy gęsiego jaja
Justa32 06.08.2012 10:52
Musi być smaczne!!!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat