Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sadzone gęsie jajo

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

jajo gęsie 1 szt
sól do smaku
smalec 1 (ze skwarkami)

Przepis i sposób przygotowania na: Sadzone gęsie jajo

Mój syn mówi, że: " nie lubi się rozdrabniać":) Zjada więc na śniadanie tylko jedno sadzone:)

Na patelni rozgrzać smalec ze skwarkami- dobrze byłoby gdyby był jeszcze z cebulką.
Wbić jajo i smażyć na wolnym ogniu około 2 minut. Następnie delikatnie przewrócić łopatka na druga stronę i smażyć z drugiej strony około minuty lub trochę więcej. Posolić i oprószyć pieprzem.
Gęsie jajo ma bardzo duże żółtko i żeby było ciepłe dobrze jest go obsmażyć z obu stron.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna169Hosz 30.12.2012 16:15
Ja mam gęsi kubańskie i nie ma w białkach błon, białko jest bardziej przeźroczyste i po usmażeniu delikatniejsze, jakby bardziej miękkie...najbardziej lubię jajecznicę z całych gęsich jaj ale sadzone też jest OK:)
Mysiunia 27.12.2012 17:40
Gęsie żółtko jest smaczne, ale białko jak dla mnie nie, więc mi by nie smakowało. Często robię jajecznicę z żółtek gęsich, ale białek unikam (są w nich takie spore "błony", które mnie zniechęcają).
ilka_86 15.08.2012 22:06
nie jadłam nigdy gęsiego jaja
Justa32 06.08.2012 10:52
Musi być smaczne!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak