Rzeszowiak Siostry Anastazji

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto kruche

  • mąka pszenna

    25 dag
  • masło lub margaryna

    15 dag
  • cukier puder

    10 dag
  • żółtka

    2 sztuki
  • śmietana 18 proc

    3 łyżki
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczka

Masa makowa

  • mak

    25 dag
  • cukier

    1/2 szklanki
  • jajka

    2 sztuki
  • masło

    1 łyżka
  • miód prawdziwy

    1 łyżka
  • aromat migdałowy

    kilka kropel

Masa orzechowa

  • orzechy włoskie

    35 dag
  • cukier

    3/4 szklanki
  • masło

    1 łyżka
  • mleko

    1/2 szklanki
  • białka

    2 sztuki

Masa serowa

  • ser biały

    50 dag
  • masło lub margaryna

    20 dag
  • jajka

    6 sztuk
  • cukier puder

    40 dag
  • rodzynki

    10 dag
  • cukier waniliowy

    1 opakowanie
  • budyń śmietankowy

    1 opakowanie
  • mąka pszenna

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ze składników zagnieść kruche ciasto.
Mak sparzyć zemleć trzy razy, dodać masło, cukier, miód, olejek i pianę ubitą z białek.
Orzechy zmielić zalać wrzącym mlekiem, dodać cukier, masło, wymieszać i wystudzić. Do zimnej masy orzechowej dodać piane ubitą z białek.
Ser zmielić, masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym dodając po jednym żółtku i po trosze zmielony ser. Wsypać budyń mąkę i rodzynki i wymieszać.Na końcu dodać ubite na pianę białka.
Kruche ciasto wyłożyć na blachę, na to wyłożyć paskami na przemian masę orzechową i makową, całość zalać masą serową, wyrównać i piec ok 75 min w temp. 160'-180'C. Po upieczeniu ciasto zostawić w piekarniku, aż przestygnie, by masa serowa nie pękała.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Damiano 21.03.2015 07:05
pyszne ciasto
misia53 14.03.2015 20:25
przepyszne ciasto
Grazyna0211 14.03.2015 14:22
bardzo lubię to ciasto
Wacław 14.03.2015 13:04
pyszne ciasto
R'n'G Kitchen 14.03.2015 11:11
Pyszności <3
halina17 14.03.2015 10:57
Smacznie wygląda ciasto.
Pyszota 14.03.2015 10:17
super przepis
AgaS10 14.03.2015 09:30
Podoba misię:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat