Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rzadki dżem jagodowy

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jagody 1,5 kg
cukier 0,3 kg
żelfix 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Rzadki dżem jagodowy

Jagody rozdrobnić blenderem na płynną masę. Zblendowane jagody przełożyć do emaliowanego garnka i dodać żelfix. Wszystko wymieszać. Jagody gotować na niewielkim ogniu cały czas mieszając, pilnując żeby się nie przypaliły. Doprowadzić jagody do wrzenia i dodać cukier. Całość podgrzewać tak długo aż zacznie się gotować. Wrzące jagody gotować ok. 5 min i przelać do wyparzonych słoików. Ja przelałam dżem do małych słoiczków po koncentracie pomidorowy, wyszło mi 12 słoiczków. Słoiczki z gorącym dżemem zakręcić i położyć do góry dnem , żeby się zamknęły. Tak przygotowanego dżemu nie trzeba pasteryzować. SMACZNEGO!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mira85 19.07.2013 20:24
z jagód rewelacja
fotoviderek 19.07.2013 17:30
Super dodatek do budyniu lub kaszy manny :)
2milutka 19.07.2013 17:26
idealny np do nalesniczków:)
Sylwia26 19.07.2013 17:13
apoetycznie wyglada
biatriss 19.07.2013 16:57
słoiczki przystrojone pięknie, a i zawartość pewnie rewelacja!
cukiereczek 19.07.2013 16:41
idealny do deserów

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak