Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryżowo-twarogowa zapiekanka z jagodami

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mleko 1 szklanka
płatki ryżowe 6 łyżek
miód 1 i 1/2 łyżeczki
twaróg chudy 125 g
jagody 2 i 1/2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Ryżowo-twarogowa zapiekanka z jagodami

Do garnuszka z grubszym dnem wlewamy szklankę mleka, dodajemy miód do smaku i gotujemy. Gdy mleko się zagotuje wsypujemy płatki ryżowe i ciągle mieszając gotujemy około 3-4 minuty. Zdejmujemy garnuszek z ognia, odstawiamy na 2-3 minuty.
Po tym czasie dodajemy do naszych płatków ryżowych 125 g chudego twarogu, dokładnie mieszamy wszystko widelcem.
Do naczynia do zapiekania przekładamy połowę masy ryżowo-twarogowej. Na nią wysypujemy 2 łyżki jagód. Następnie nakładamy resztę masy.
Naczynie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Zapiekamy około 18 minut (, jeśli wolicie bardziej zwartą konsystencję można zostawić 3-4 minuty dłużej).
Wyjmujemy. Na wierzch wykładamy resztę owoców (1/2 łyżki). Podajemy

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Beatris 04.07.2017 23:41
Wygląda pysznie, chętnie bym zjadła :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak