Ryżowo-marchewkowe kotleciki drobiowe

Ryżowo-marchewkowe kotleciki drobiowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ryż

    2 torebki
  • marchewka

    4-5
  • pieczarki

    6-7
  • pierś z kurczaka

    1
  • cebula

    1
  • jajka

    2
  • bułka tarta

    10 łyżek
  • bułka tarta

    do obtaczania
  • natka pietruszki

    pęczek
  • ketchup pikantny

    2 łyżki
  • przyprawa curry

    2 łyżeczki
  • słodka papryka Prymat

    1 łyżeczka
  • papryka ostra mielona

    1 płaska łyżeczka
  • szałwia

    1 łyżeczka
  • liść lubczyku

    1 łyżeczka
  • sól

    2 łyżki
  • czarny pieprz mielony Prymat

    szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ryżowo-marchewkowe kotleciki drobiowe foto
Cebulę obieramy, siekamy. Natkę płuczemy pod bieżącą zimną wodą i siekamy. Pierś kurczaka myjemy, oczyszczamy z błon i ścięgien, kroimy w bardzo drobne kawałki.
Krok 2 - Ryżowo-marchewkowe kotleciki drobiowe foto
Marchewkę myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pieczarki myjemy i również ścieramy na tarce o grubych oczkach. Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu, odcedzamy, wysypujemy z woreczków i studzimy.
Krok 3 - Ryżowo-marchewkowe kotleciki drobiowe foto
W tym samym czasie na odrobinie tłuszczu podsmażamy pieczarki, aby odparować wodę, po chwili dorzucamy marchewkę, aby zmiękła. Na koniec wrzucamy cebulę, przykrywamy patelnię i wyłączamy gaz (nie ma się smażyć, tylko zmięknąć). Studzimy.
Krok 4 - Ryżowo-marchewkowe kotleciki drobiowe foto
W misce łączymy ryż, pokrojoną pierś kurczaka, pieczarki z marchewką i cebulą, dodajemy jajka, bułkę tartą, keczup i przyprawy, rękami wyrabiamy masę.
Krok 5 - Ryżowo-marchewkowe kotleciki drobiowe foto
Z masy formujemy zgrabne kotleciki, obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu (na niewielkim ogniu) z obu stron na złoty kolor. Odsączamy na ręczniku papierowym. Dekorujemy świeżą natką i marchewką.
MałaMi89
Aby sprawdzić smak, najlepiej wymieszać wszystko oprócz mięsa i spróbować - mięso dodać na końcu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (18)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MałaMi89

18.10.2014 13:11
Zapewniam, że są przesmaczne!:)

misia53

15.10.2014 18:35
Dobry pomysł na kotleciki

Grazyna0211

15.10.2014 16:18
smaczne danie

molanka

15.10.2014 14:37
pyszne kotleciki

Magda60

15.10.2014 13:27
swietne polaczenie smakow

Mniam

15.10.2014 12:48
Bardzo fajny pomysł na kotleciki.

wwwiolka

15.10.2014 12:28
Bardzo fajny przepis.

Pani Domu

15.10.2014 11:38
świetne placuszki

Gracer

15.10.2014 10:46
Super przepis

Krystyna32

15.10.2014 10:25
apetyczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat