Ryżowe leczo

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • papryka

    4 duże sztuki
  • cebula

    2 sztuki
  • sos pomidorowy

    1 szklanka
  • kiełbasa śląska

    2 sztuki
  • Pierś z kurczaka pojedyncza

  • sól i pieprz

    do smaku
  • Liść laurowy suszony Prymat

  • ryż

    2 torebki (200g)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Papryki przekrój na pół, wydrąż nasiona.Papryki umyj, pokrój w dość grube paski, a następnie kostkę.Cebule obierz i pokrój w pióra.Z piersi kurczaka usuń tłuszcz, umyj i pokrój w kostkę.Oprósz solą i pieprzem (możesz też użyć ulubionych przypraw).Kiełbasę pokrój w plasterki.Rozgrzej patelnię.Wrzuć kiełbasę, smaż około 3 minuty.Następnie dorzuć pierś z kurczaka i smaż dalej , przez3-4 minuty, cały czas mieszając.Do mięsa dorzuć papryki i cebule.Dodaj sól, pieprz i listek laurowy.Duś pod przykryciem około 15 minut.Po tym czasie do lecza wlej sos pomidorowy i duś jeszcze 5 minut bez pokrywki,aż leczo nieco zgęstnieje.W międzyczasie ugotuj ryż wg. wskazówek na opakowaniu.Na talerzu najpierw ułóż ryż, później leczo.Gdy leczo jest zbyt rzadkie, podawaj je na głębokim talerzu.
Helena63
Leczo najbardziej smakuje z domowym sosem pomidorowym.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat