Ryżowe kulki czyli smak z dzieciństwa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • dkg krówek śmietankowych (uważam, że te z Milanówka są najlepsze)

    30
  • czubate łyżki masła

    2
  • łyzki mleka

    3-4
  • ryż preparowany

    120
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W rondlu albo na dużej patelni (ja robię ta teflonowej żeby nic nie przywarło) rozpuścić masło, dolać mleko. Kiedy się zagotuje wrzucić połamane na mniejsze kawałki krówki. Mieszać drewnianą łyżką aż cukierki się rozpuszczą - naczynie musi być na malutkim ogniu. Kiedy masa będzie gładka wsypać ryż i mieszać całość aż masa oklei ziarenka - zestawić z kuchenki. Po ok. 5 min. masa nieco ostygnie, ale będzie jeszcze dość miękka. Ręce płuczę zimną wodą, nabieram porcje ryżu w polewie i lekko ugniatając formuję kulki wielkości małych jajek. Trzeba to robić ostrożnie bo masa jest jeszcze gorąca! Kulki odkładam na pergamin do całkowitego wystudzenia i gotowe! Takie kulki robiła kiedyś moja Mama, można też kupić je na odpustach chociaż pewnie masę robią sami a nie z krówek...cóż, poszłam na łatwiznę :-)))

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (21)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
SmacznaPyza 23.12.2013 20:17
naprawdę ? a ja jednak myślę, że kuli z ryżu i karmelu
Smaczna_B 21.12.2013 16:24
to są szyszki
SmacznaPyza 16.06.2013 02:57
e tam, mnie takie pyskówki nie ruszają :)
Klausia 15.06.2013 21:30
Kulki bardzo fajne, muszę kiedyś zrobić bo nie znałam tego przepisu :) Natomiast poniższe złośliwości pozostawię bez komentarza bo aż żal.
SmacznaPyza 11.06.2013 21:17
Anonim, a ja w życiu nie spotkałam takiego tchórza, który nawet pod taką zwykłą wypowiedzią wstydziłby się podpisać :D
Anonimowy 10.06.2013 14:36
gusia1000 zgadzam się z Tobą
Henryka2 08.06.2013 18:09
Pyzuniu, toż ja nikomu nie bronię się wyżywać, ale pod jednym warunkiem: ma być bezbłędne wyżywanie. A jak nie daje rady poprawnie, niech trzyma łapki daleko od klawiatury! :)
SmacznaPyza 08.06.2013 13:46
Henia, daj spokój miernocie, niech się wyżyje biedactwo
Henryka2 05.06.2013 18:36
magdziorka6morska wszyscy piszą bez błędów a Ty nie.Nic specjalnego, ale wstyd...Jak chcesz komuś dołożyć, rób to ze słownikiem, bo efekt "krytyki" zerowy a Twoja kompromitacja zostaje...
magdziorka6 27.08.2012 18:37
przeciesz wszyscy znają ryżowe kulki nic specjlnego

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat