Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryżowe kotlety

3.0
(15)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wędzonego boczku 200 g
i w osolonej wodzie,
waga po ugotowaniu )
marchwi 200 g
cukinii 150 g
cebule 2
ząbki czosnku 3
Bułka tarta klasyczna Prymat 3 łyżki
posiekanej natki pietruszki 3 łyżki
jajko 4
sól do smaku
ryż 800 (ugotowany w kurkumie)

Przepis i sposób przygotowania na: Ryżowe kotlety

Kroki postępowania

1
Ugotowany, odcedzony i chłodny ryż ( taki np. z poprzedniego dnia ) wsypać do większej miski.
Krok 1 - Ryżowe kotlety foto
2
Boczek ( ja miałam w plastrach ) pokroić w cienkie paski, cebule i czosnek pokroić w kostkę a marchew i cukinię ( cukinia ma być ze skórką ) zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Rozgrzać patelnię i na nią wrzucić pokrojony boczek i podsmażyć. Potem dodać pokrojoną cebulę, chwilę smażyć a następnie dodać startą marchew i cukinię oraz czosnek.
Krok 2 - Ryżowe kotlety foto
3
Smażyć wszystko na dużym ogniu 3-4 minuty od czasu do czasu mieszając a potem zawartość patelni przełożyć do ryżu. Dodać natkę pietruszki i przyprawy oraz bułkę tartą i wymieszać wszystko a potem zostawić do schłodzenia. Wbić do miski jajka, ponownie wymieszać masę i w razie konieczności jeszcze doprawić.
Krok 3 - Ryżowe kotlety foto
4
Rozgrzać patelnie, wlać olej. Z masy ryżowej formować okrągłe kotlety, kłaść na olej i smażyć na złoty kolor z obu stron. Usmażone kotlety odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniki papierowym położonym na talerzu.
Krok 4 - Ryżowe kotlety foto
5
Kotlety ryżowe podawać z surówką.
Krok 5 - Ryżowe kotlety foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1984 05.12.2013 19:20
Fajne kotleciki, ciekawe połączenie smaków.
Kuchenka 05.12.2013 18:59
pyszności!!!!
cukiereczek 05.12.2013 18:49
bardzo ciekawy przepis
norweska20 05.12.2013 18:01
takich jeszcze nie jadłam..pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak