Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryżowa zapiekanka

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż 3 szklanki ugotowanego
pomidor 2 średnie
pieczarki 30 dag
ser żółty 10 dag
cebula 1 duża
masło 4 łyżki
sól
pieprz
bulion warzywny 250 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Ryżowa zapiekanka

Cebulę i pieczarki obieramy, cebulę kroimy w kosteczkę, pieczarki w talarki i przesmażamy razem na dwóch łyżkach masła. Po chwili do pieczarek dodajemy obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory, smażymy razem około 5 minut, mieszamy z ryżem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na dnie żaroodpornego naczynia układamy dwie łyżki masła, następnie połowę ryżu. Posypujemy odrobiną sera i kładziemy pozostały ryż. Zalewamy bulionem warzywnym i posypujemy pozostałym serem. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 15-20 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak