Ryżowa sałatka z marynowanymi pieczarkami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ryż

    1/2 torebki
  • sól do smaku

  • ogórek

    10 dkg
  • cebula

    1/4 sztuki
  • pieczarki marynowane

    5 dużych sztuk
  • papryka marynowana

    1/2 sztuki
  • jogurt naturalny

    1 łyżka
  • majonez

    1 łyżka
  • Przyprawa do sałatek sosów i dipów Prymat

    1 łyżka
  • natka pietruszki

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ryżowa sałatka z marynowanymi pieczarkami foto
Ryż ugotować w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzić, ostudzić, wysypać z woreczka.
Krok 2 - Ryżowa sałatka z marynowanymi pieczarkami foto
Ogórka pokroić razem ze skórką w ćwierć plasterki. Każdą pieczarkę przekroić na cztery części. Cebulę i paprykę pokroić w kostkę. Do ryżu dodać pieczarki, cebulę, ogórka i paprykę.
Krok 3 - Ryżowa sałatka z marynowanymi pieczarkami foto
Jogurt przełożyć do miseczki. Dodać do niego majonez, przyprawę do sałatek ( z młynka) i posiekaną natkę pietruszki, dokładnie wymieszać.
Krok 4 - Ryżowa sałatka z marynowanymi pieczarkami foto
Przygotowany sos dodać do pozostałych składników.
Krok 5 - Ryżowa sałatka z marynowanymi pieczarkami foto
Wszystko wymieszać, doprawić do smaku solą. Sałatkę odłożyć na kilka minut, żeby smaki się "przegryzły".

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
as28 26.04.2014 13:15
fajna sałatka
Joannasz3190 26.04.2014 12:51
Ciekawe danie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat