Ryżowa na słodko

Ryżowa na słodko

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ryż

    2 szkl.
  • mleko

    2 szkl.
  • woda

    2 szkl.
  • masło

    1 łyżka
  • jabłka

    3/4 kg.
  • cukier wanniliowy

  • Cynamon mielony Prymat

  • tłuszcz do formy

  • bita śmietana

  • cukier

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ryż zalać mlekiem wymieszanym z wodą. Dodać masło i gotować dwie minuty. Wstawić do większego garnka z wrzątkiem (dzięki temu nie przypali się) gotować do wchłonięcia płynu. Jabłka obrać, odrzucić gniazda nasienne, pokroić na plasterki, wymieszać z cukrem waniliowym i cynamonem. Do natłuszczonej żaroodpornej formy włożyć 2/3 ryżu, przykryć jabłkami. Na wierzch wyłożyć resztę ryżu. Zapiekać w 220 stopniach, aż się zarumienie.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat