Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryżotto Ewy

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

łopatki wieprzowej 500 g
łodygi selera naciowego 2
blanszowanych kurek mrożone 1,5 szk
czerwonej papryki 1/3
u mnie rosół
posiekanego koperku 1/3 szk
puszki kukurydzy 1/2
puszki groszku konserwowego 1/2
konserwowej marchewki 1/2 szk
puszki czerwonej fasoli 1/2
szczypty cukru 2
sól do smaku
chili do smaku
kucharek w płynie do smaku
bulion drobiowy 4 szk
olej kilka łyżek
ryż 1,5 szk
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Ryżotto Ewy

Kroki postępowania

1
Mięso umyć i dowolnie pokroić na kawałki ale nie za duże. Cebulę obrać, umyć i pokroić w kostkę, seler posiekać a paprykę pokroić w paseczki. Garnek lub patelnię rozgrzać, wlać kilka łyżek oleju i wrzucić mięso i podsmażyć. Potem dodać cebulę i seler i dalej smażyć aż cebula się zeszkli. Następnie wsypać ryż i smażyć około 1-2 minut od czasu do czasu mieszając.
Krok 1 - Ryżotto Ewy foto
2
Wlać jedną szklankę bulionu i dusić od czasu do czasu mieszając. Dodać przyprawy, i dusić aż ryż pochłonie bulion. Podlać znowu szklanką bulionu i znowu dusić aż bulion wchłonie się w ryż. Następnie znowu wlać jedną szklankę bulionu, dodać kurki i paprykę i dalej dusić.
Krok 2 - Ryżotto Ewy foto
3
Wlać ostatnią porcję bulionu, dodać posiekany koper oraz odsączone z zalewy : fasolkę, kukurydzę, groszek i marchew i wymieszać. Przykryć pokrywką i na małym ogniu dusić do miękkości ryżu i prawie całkowitego wchłonięcia się bulionu.
Krok 3 - Ryżotto Ewy foto
4
W razie konieczności jeszcze doprawić i zakryć pokrywką i danie zostawić na 15 minut. Gotowe ryżotto nakładać na talerze lub jak ktoś woli do miseczek.
Krok 4 - Ryżotto Ewy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

aginaa 24.07.2013 07:28
bardzo smaczne danie
Katarzyna/kate1980 23.07.2013 21:42
świetnie wygląda
Agnieszka_B 22.07.2013 23:40
Kolorowo i smacznie - wygląda znakomicie :)
kokoszka
kokoszka 22.07.2013 21:07
super wygląda
Anna133 22.07.2013 20:35
alez to wygląda pysznie , musze wypróbować
Marta1986 22.07.2013 19:54
bardzo pyszne
biatriss 22.07.2013 19:45
aż by sie zjadło z chęcią!
dziewczyna_z_kodeksem 22.07.2013 19:37
bardzo atrakcyjnie
angelika14 22.07.2013 19:31
przepysznie wygląda, a te warzywka to coś dla mnie
Megg 22.07.2013 19:27
hmm wygląda przepysznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak