Doradca Smaku logoandPrymat logo
Sprawdzone przepisy na Boże Narodzenie. ZOBACZ

Ryżanka z białą rzodkwią i koperkiem

5.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ćwiartki z kurczaka
3 szt
Liść laurowy suszony Prymat
3 szt
Sklep Prymat
ziele angielskie
1 mała garść
Sklep Prymat
marchewki
2 szt
seler korzeniowy
1/2 szt
rzodkiew biała
250 gram
ryż
200 gram
koperek
1 pęczek
Sklep Prymat
śmietana 18 proc
125 gram
sól
Sklep Prymat
pieprz
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Ryżanka z białą rzodkwią i koperkiem

Mięso umyć, zalać zimną wodą, posolić, dodać liście laurowe oraz ziele angielskie. Gotować wywar do miękkości mięsa. Następnie wyjąć kurczaka z garnka, a wywar przecedzić przez sito.
Dodać startą na tarce o dużych oczkach marchewkę, seler i rzodkiew. Dodać również ryż i gotować 15 minut.
Dodać posiekany koperek oraz śmietanę wymieszaną z niewielką ilością zupy. Zagotować. Przyprawić zupę do smaku dużą ilością świeżo zmielonego pieprzu i jeszcze ewentualnie solą.
Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak