Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryż żółty z curry i kurkumą

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ryż 200 g
cebula 2 szt.
masło 2 łyż.
bulion 1 l
curry 1 łyżecz.
kurkuma 1 szczypta
pieprz 2 szczypta
sól 1 szczypta
smietana 18% 2 łyż.

Przepis i sposób przygotowania na: Ryż żółty z curry i kurkumą

Kroki postępowania

1
Ryż opłukuję na sicie, pozostawiam do osączenia. Cebule obieram i kroję w małą kostkę. Na dużej, głębokiej patelni lub w rondlu rozgrzewam masło, wrzucam posiekaną cebulę i smażę kilka minut aż do zeszklenia.
Krok 1 - Ryż żółty z curry i kurkumą foto
2
Wtedy wsypuję osączony, opłukany ryż, mieszam i smażę ok. 2-3 minuty aż ryż stanie się szklisty.
W tym momencie na patelnię ostrożnie wlewam pół szklanki gorącego bulionu i mieszam drewnianą łopatką lub łyżką, przykrywam pokrywką patelnię i duszę całość na niewielkim ogniu pod przykryciem. Kiedy płyn się zredukuje (ryż wchłonie bulion), uzupełniam go ponownie gorącym bulionem - wlewam stopniowo 1/2 szklanki, postępując tak aż do wyczerpania bulionu. W razie gdyby ryż byłby jeszcze za twardy wlewam kolejne 1/2 szklanki bulionu. Pod koniec duszenia doprawiam ryż do smaku solą, pieprzem, curry i kurkumą.
Krok 2 - Ryż żółty z curry i kurkumą foto
3
Dokładnie mieszam i zdejmuję patelnię z ognia. Pozostawiam 2 minuty pod przykryciem i wykładam na talerze.
Ryż można ewentualnie zaprawić śmietaną - będzie miał wtedy bardziej kremową konsystencję.
Krok 3 - Ryż żółty z curry i kurkumą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak