Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryż ziołowy z cebulą i czosnkiem

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż 15 dkg
cebula 1 sztuka
czosnek 1 ząbek
oliwa 3 łyżki
sól
pieprz
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Ryż ziołowy z cebulą i czosnkiem

Kroki postępowania

1
Cebulę i czosnek obrać. Cebulę pokroić w kosteczkę, a czosnek drobno posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i wrzucić posiekane warzywa, chwilę smażyć, po czym dodać surowy biały ryż i zeszklić go.
Krok 1 - Ryż ziołowy z cebulą i czosnkiem foto
2
Gdy się zarumieni podlać 3 szklankami wody, przyprawić solą oraz pieprzem i przykryć. Dusić na średnim ogniu, dosyć często mieszając i podlewając wody w razie potrzeby, aby ryż nie przywarł. Gdy będzie prawie miękki i woda prawie całkiem odparuje, dosypać zioła prowansalskie oraz vegetę do smaku i wymieszać.
Krok 2 - Ryż ziołowy z cebulą i czosnkiem foto
3
Poczekać aż ryż całkiem wchłonie wodę i wyłączyć. Podawać do mięs lub ryb, ewentualnie do warzyw.
Krok 3 - Ryż ziołowy z cebulą i czosnkiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Puszcza 18.03.2013 16:41
pysznosci, cos innego niz zwykly ryz
Ada-Gaba 02.03.2013 06:55
tak przygotowany ryz zjadłabym z chęcią
zielonamorelka 05.02.2013 13:11
ooo musi byc dobre.niedlugo zaserwuje to danie mojej wspollokatorce ktora jest maniaczka ryzu:D
paulina2157 05.02.2013 13:05
faktycznie szybkie danie do zrobienia, smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak