Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryż ze szpinakiem i marchewką

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż 100 gram
marchewka 1
cebula 1
szpinak 70 gram
pierś z kurczaka 30 dag
zioła dalmatyńskie 1,5 łyzki
olej
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Ryż ze szpinakiem i marchewką

Kroki postępowania

1
Zamiast surówki i ziemniaków proponuję 2 w 1 – zdrowy ryż z pysznymi warzywami.

Przygotowujemy wszystkie potrzebne składniki. Liście szpinaku dokładnie myjemy, natomiast marchewkę i cebulę obieramy ze skórki.
Krok 1 - Ryż ze szpinakiem i marchewką foto
2
Marchewkę kroimy wzdłuż na 3-4 części, a następnie na cienkie paseczki i w końcu w bardzo malutką kostkę. W małym garnku nastawiamy niewielką ilość wody, kiedy zacznie wrzeć wrzucamy pokrojoną marchewkę i na wolnym ogniu obgotowujemy ją do 4 minut.
Krok 2 - Ryż ze szpinakiem i marchewką foto
3
Na patelni podgrzewamy niewielką ilość oleju po czym podsmażamy pokrojona w kostkę cebulkę, gdy się zrumieni dodajemy posiekany szpinak i całość przesmażamy 1 minutę, po czym dodajemy marchewkę oraz sól i pieprz do smaku (całość smażymy jeszcze do 2 minut). W czasie, gdy przygotowujemy warzywa nastawiamy w garnku 1 litr wody, dodajemy 0,5 łyżeczki soli i kiedy zacznie wrzeć wkładamy woreczek ryżu – na wolnym ogniu, pod przykryciem gotujemy 15 minut.
Krok 3 - Ryż ze szpinakiem i marchewką foto
4
Pierś z kurczaka kroimy w grubszą kostkę, na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy mięso, po chwili dodajemy zioła dalmatyńskie oraz płaską łyżeczkę soli – mięso smażymy do czasu aż będzie miękkie.
Krok 4 - Ryż ze szpinakiem i marchewką foto
5
Do usmażonych warzyw dodajemy gorący ryż – całość dokładnie mieszamy. Do małych pojemniczków po jogurtach typu Monte, czy Danonki ściśle układamy ryż z warzywami, po czym szybkim ruchem odwracamy na talerz tworząc ładne, ryżowe foremki. Obok ryżu układamy usmażone mięso z kurczaka.
Krok 5 - Ryż ze szpinakiem i marchewką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

tomek18 10.10.2012 09:01
przepyszne
edi 26.08.2012 16:37
ja też;) Znakomite
wedith1 24.08.2012 09:50
zdrowo i do tego smacznie - jestem za!
Monika58 12.08.2012 13:23
smacznie :)
Janek 01.08.2012 10:50
genialnie;)
Beatris 28.07.2012 16:58
Lubię takie potrawy: proste, smaczne i w dodatku zdrowe.
niedozywiona 27.07.2012 22:19
jaki ładny obiad
Katarzyna/kate1980 27.07.2012 22:16
świetny pomysł
Sroczka 27.07.2012 21:40
Z przyjemnością zjadłabym takie danie na obiad.
ziutula
ziutula 27.07.2012 19:08
na upały dzisiejsze smaczne jedzenie...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak